Home InfoKultura Smederevac Veljko Nenadić osvojio tri nagrade na prestižnim svetskim takmičenjima za kompozitore

Smederevac Veljko Nenadić osvojio tri nagrade na prestižnim svetskim takmičenjima za kompozitore

Veljko Nenadić je jedan od najnagradjivanijih i najizvođenijih srpskih kompozitora mlađe generacije. Osvojio je preko 40 nagrada na značajnim kompozitorskim festivalima širom sveta...

by Redakcija

Veljko Nenadić, mladi srpski kompozitor, pijanista i orguljaš iz Smedereva, dobitnik mnogobrojnih inostranih i domaćih priznanja. Neposredno nakon završetka master i upisa doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, ostvario je krajem 2022. godine tri ogromna uspeha na svetskim takmičenjima kompozitora.

Pre nekoliko dana, tačnije 26. novembra u Budimpešti, Veljko je osvojio prvo mesto na jednom od najznačajnijih takmičenja kompozitora u svetu „Bartok World Competition“. Na anonimnom konkursu pristiglo je 98 kompozicija za violinu i klavir iz 31 zemlje sveta. Tri najbolje kompozicije izvedene su na gala koncertu, a među njima i Veljkova pobednička kompozicija „Two Movements – Impromptu and Perpetuum mobile for Violin and Piano“, koju su izveli istaknuti mađarski umetnici Barnabás Kelemen (violina) I József Balog (klavir).

Izvođači i Veljko, doživeli su prave ovacije mađarske publike nakon odsvirane pobedničke kompozicije. Presednik žirija bio je John Corigliano, dobitnik Oskara i pet Gremi nagrada, a jedan od članova žirija bila je i Južnokorejka Unsuk Chin, koja spada u najcenjenije kompozitore savremene klasične muzike. Pored trofeja i novčane nagrade, kompozitoru je uručena specijalna nagrada izdavačke kuće “Editio Musica“ iz Budimpešte, koja će objaviti partituru pobedničke kompozicije, a naredne godine, Veljkova kompozicija će biti obavezno delo na Bartokovom takmičenju za violinu.

Neposredno pre ovog uspeha, Veljku je stigla nagrada iz Torina, Italije, gde je za kompozicije „Mezijiski Hramovi“ i „Strip“, na devetom po redu takmičenju kompozitora „Lugi Nono“ u organizaciji „Amici per la musica“, osvojio prvo mesto u izuzetnoj konkurenciji od 100 kompozitora iz 28 zemalja sveta. Tročlani međunarodni žiri renomiranih kompozitora ocenili su muziku Veljka Nenadića: impresivnom efektnom, posebnom i energičnom. Istakli su da kompozitor ima sjajan osećaj za tok, dramaturgiju i sposobnost da na jedinstven način sintetizuje različite muzičke prakse, a da su dva poslata dela puna mašte i zadivljujuće nepredvidljivosti.

Takođe, pored novčane nagrade Veljko će komponovati kompoziciju za duo koje čine istaknute japanske umetnice Momoko Konishi i Nanami Okuda. Kompozicija će se izvesti sledeće godine u Torinu, a Veljko je pozvan da prisustvuje izvođenju svog dela.

Prva nagrada u nizu za Veljka je stigla iz Astane, prestionice Kazahstana, gde je na takmičenju kompozitora „New Music Generation 2022,  u organizaciji nacionalnog univerziteta umetnosti, pobedio u kategoriji horskih kompozicija (do 27 god.) sa svojim delom “Tri haiku” na stihove japanskog haiku pesnika Macua Baša. Takmičenje je bilo izuzetno masovno, u više kategorija, sa preko 300 kompozicija iz celog sveta.

 Veljko Nenadić je jedan od najnagradjivanijih i najizvođenijih srpskih kompozitora mlađe generacije. Osvojio je preko 40 nagrada na značajnim kompozitorskim festivalima širom sveta, a njegova muzika se izvodila u Americi, Rusiji, Austriji, Sloveniji, Italiji, Belgiji, Španiji, Finskoj, Češkoj, Holandiji, Alžiru… Kompoziciju je studirao u klasi Isidore Žebeljan i Draška Adžića, a od 2021. godine studira orgulje u klasi Maje Smiljanić-Radić.

foto: privatna arhiva

 

Smederevac Veljko Nenadić osvojio prestižnu nagradu u Briselu

Veljko Nenadić nastavlja sa uspesima

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!