Home InfoEkologija Jezava – reka u koju se ulivaju prazna obećanja decenijama unazad

Jezava – reka u koju se ulivaju prazna obećanja decenijama unazad

by Redakcija

Dugačak bi bio spisak svih obećanja koja su lokalne vlasti dale par decenija unazad o uređenju Jezave. Koliko je samo nepravde pretrpela i obećanja pregurala ova napaćena reka. Gotovo nijedno nije ispunjeno. Pre desetak dana, na obali ove „ubijene“ reke našli su se direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović i gradonačelnik Jovan. Beč. I opet su „pala“ obećanja. Da li u vodu, ili će se sada ipak nešto dogoditi, pokazaće vreme.

„Studija razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi,  predlaže Smederevo kao jednu od potencijalnih lokacija za buduću marinu. U prethodnom periodu investirali smo u izradu potrebne dokumentacije za proglašenje lučkog područja pristaništa, marine u Smederevu. Neposredna blizina tvrđave, mnoštvo turističkih, sportsko-rekreativnih i kulturnih sadržaja, predstavljajuju prednosti ove mikrolokacije na Dunavu“, reči su Vuka Perovića prenete saopštenjem za javnost iz kabineta gradonačelnika.

Gradonačelnik Jovan Beč najavio je uređenje marine.

„Grad će u saradnji sa Agencijom za upravljanje lukama u narednom periodu biti maksimalno angažovan oko pripremanja neophodne dokumentacije. Sa obzirom na to da je Agencija započela sa izradom studije za proglašenje marine na Dunavu, nakon toga sledi i izrada projektne dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole. Takođe,  postignut je dogovor da se sprovede čišćenje marine, kao i stavljanje u funkciju pristana, odnosno linijskog saobraćaja gde bi pristajali turistički brodovi u Smederevu“ – naveo je Beč.

Reč je, podsetimo, o turističkom pristanu koji je postvaljen na Veslačkom klubu pre šest godina, ali na koji još nije pristao niti jedan brod. Zašto, niko ne kaže.

Podsećamo još i da je pre nekoliko godina najavljeno da će deo Jezave pre mosta ka Dunavu biti zatrpan, da bi na ovoj lokaciji bio izgrađen zatvoreni bazen. Predstavljeno je čak i idejno arhitektonsko-urbanističko rešenje “bazenskog kompleksa”. Smederevo je za izradu tehničke dokunetacije za ovo, kroz IPA projekat „Vodeni sportovi – zdrava budućnost za našu decu“, koji se sprovodi u okviru Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, dobilo oko 434 hiljade evra. Dalje od ovoga nije se odmakla čitava stvar, a zašto – naravno, opet ne znamo.

Jezava – ubijena reka!

 

Zatrpavanje Jezave, 1965.-1971. godine

 

Slične vesti

3 comments

Smederevac 02.09.2022 - 12:09

Bilo bi dobro da je problem samo Jezava -nama je ceo grad oronuo,prljav ,uzasnih fasada,ulica punih rupa ,neuredjenih trotoara i lici na Rumunske gradove u doba Causeskua.

Reply
NIKOLA TASIĆ CALE 02.09.2022 - 17:02

Ako je neko iz duše pisao o Jezavi – to sam ja! Pogledajte samo sijaset priča na ovom Portalu! Celo moje dečaštvo, mladost i odrastanje, i moje generacije, bilo je na Jezavi, u Jezavi i pored Jezave. Neki loši ljudi su se pobrinuli da toga odavno više nema. Napravili su nam još 1970. g. neku usranu Marinu. Ta njihova Marina, na ovim na slikama, u suštini je obična žabokrečina. Neki govore o Marini, a ne znaju šta je to u suštini – kakav je to objekat. A, prazna obećanja, teku li teku,…

Reply
Dragan 03.09.2022 - 16:15

Jezava izgleda jezivo, umesto da bude najlepša marina u srcu grada pored sam tvrđave. Izgraditi bazen u koritu Jezave bio bi zločin prema samoj prirodi i tvrđavi kao kulturno istorijskom spomeniku od velikog značaja za Srbiju.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!