Home ZanimljivostiUmetnost IZLOŽBA GUSTAVA KLIMTA U BEOGRADU

IZLOŽBA GUSTAVA KLIMTA U BEOGRADU

by redakcija

Beograd će ove jeseni biti domaćin izložbe slika Gustava Klimta (1862-1918), povodom obeležavanja 150 godina od rođenja ovog čuvenog austrijskog umetnika…

Kontaktni biro grada Beča COMPRESS, uz podršku austrijske kompanije nakita FREYWILLE, organizuje u galeriji „Progres“, od 31. oktobra do 13. novembra 2012. godine, izložbu visokokvalitetnih reprodukcija 15 Klimtovih slika.

Posetioci će imati priliku da, osim jedne od najpoznatijih slika “Poljubac”, vide i reprodukcije slika “Higija” (1907) i “Prijateljice II” (1916/7), čiji su originali 1945. godine izgoreli u dvorcu Imendorf u Donjoj Austriji.

FREYWILLE se priključio organizaciji izložbe kao kompanija koja iz umetnosti  i dela poznatih svetskih slikara crpi inspiraciju za dizajn jedinstvenog umetničkog nakita. Prve slike koje su inspirisale FREYWILLE dizajnere za čuvenu kolekciju Omaž Gustavu Klimtu upravo su portreti “Adele Bloh-Bauer” i “Emilie Flege”, čije će replike videti posetioci izložbe u Beogradu. Ljubitelji ovog nesvakidašnjeg nakita rado nose i komade iz kolekcija Attersee, Hope i Nixe, koje su takođe rezultat proučavanja simbolike Klimtovih slika. Ove godine su plavi tonovi slike “Vodene nimfe” poslužili kao inspiracija za kolekciju Nixe Aqua.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!