Home InfoFoto priča Izložba dostupna svima: Istorija na svakom koraku u Zanatskom domu

Izložba dostupna svima: Istorija na svakom koraku u Zanatskom domu

by redakcija1

Baš kao što je nakon obeležavanja tri važna jubileja bilo najavljeno, Opšte udruženje preduzetnika Smederevo je postavku, nastalu tim povodom, koju čine dokumentarni panoi, izložilo u Zanatskom domu.

Ideja je bila da se nakon javnih događaja, prikupljena dokumentacija učini trajno dostupnom svim generacijama, što je sada i učinjeno. Ovde ima mnogo materijala koji zavređuje pažnju i posete đaka, ali i svih ostalih Smederevaca i Smederevki pa oni koji žele, lako mogu da krenu u ovu sasvim posebnu „šetnju“ po istoriji razvoja zanatstva i preduzetništva u našem gradu.

Izložba svakako obiluje zanimljivim materijalom.

Fotografijije, dokumenta, razna svedočanstva trenutaka u kome su nastala, sve to izloženo je, na spratovima Zanatskog doma. Tu ćete saznati koji su prvi esnafi nastali u našem gradu početkom 19. veka.

Već nakon prvih koraka čeka vas povratak u 1882. kada je osnovano Opšte zanatlijsko radeničko društvo za pomoć u bolesti, iznemoglosti i smrti, pa 1912. kada je osnovan Zanatlijski esnaf grada Smedereva i 1925. odnosno, godina formiranja Smederevske zanatske kreditne zadruge, preko posleratnog perioda kada je ovo zdanje, zahvaljujući zanatlijama i nastalo, pa sve do današnjice i sadašnjih zanatlija.

 

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!