Home Zanimljivosti Hranom čuvajte bele zube

Hranom čuvajte bele zube

by redakcija

Svima nam je rečeno da izbegavamo crno vino, tamne bobice i kafu ako želimo da zadržimo lepe, bele i zdrave zube. Ali baš kao što postoje namirnice koje narušavaju belinu i zdravlje naših zuba, postoje i namirnice koje poboljšavaju zdravlje i lepotu zuba. Evo koje su to namirnice dobre za zube.

 

Jagode
Iako su crvene, ipak izbeljuju zube i to uz pomoć supstance, tačnije kiseline koja skida nečistoće s površine zuba. 

Semenke i orašasti plodovi
Kada žvaćete ovu abrazivnu hranu, zapravo pomažete skidanju plaka s površine zuba. Naravno, ovakvi se plodovi zavlače među zube koje je kasnije potrebno dobro oprati. 

Luk
Možda nije najmirisniji plod na svetu, ali je dobar za zube. Nema izraženu boju i neće ostaviti mrlje na zubima. Osim toga, nakon luka svi rado peru zube jer ne žele taj miris u ustima. 

Jabuke
Jabuke su tvrde i čvrste i zahtevaju snagu kad ih se grizete, a upravo je u tome njihova snaga – osnažuju naše zube i desni. Usto, neki sastojci jabuke blagotvorno deluju na zube. 

Celer i šargarepa
Ovo korenasto povrće stimuliše proizvodnju kiseline koja pomaže u uklanjaju ostataka hrane, a usto i jača naše desni. 

Brokoli
Za razliku od nekog drugog povrća, brokoli ne zapinje za zube što je, naravno, jako dobro jer neće utecati na zdravlje površine zuba. 

Sir
Ova ukusna namirnica sadržava kalcijum za koji je poznato da jača zube i desni. Usto, sirevi uglavnom nemaju boju pa neće ostaviti obojene tragove na zubima. 

Narandže
Zbog kiseline koju sadrže, namirnice mogu doprineti belini zuba, ali ne preterujte jer ista ta kiselina može oštetiti zube. 

Voda
Voda hidrira usta i čuva lepotu i zdravlje zuba. Voda je najzdravija namirnica i zato je valja uzeti u obzir i kada je zdravlje zuba u pitanju. 

Izvor: TPORTAL.HR

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!