Home Zanimljivosti Evropski poskok – najotrovnija zmija u Srbiji

Evropski poskok – najotrovnija zmija u Srbiji

by redakcija

Evropski poskok (Vipera ammodytes) je zmija koja pripada porodici zmija otrvonica i predstavlja najotrovniju zmiju u Srbiji. Prosečna dužina ove zmije iznosi između 60 i 80 cm, ali su zabeleženi i primerci koji su dostizali dužinu i od 1 metra.

 

Kod poskoka je izražen polni dimorfizam (Pojava po kojoj pripadnici iste vrste ispoljavaju znatne razlike kada su u pitanju pripadnici različitih polova, a koje se ne odnose na njihove reporuktivne organe. Ta pojava je dosta izraženija kod ptica, recimo kod fazana i pauna). Kod poskoka dimorfizam se odlikuje u znatnoj razlici u veličini mužijaka i ženke.
Ono po čemu je poskok jedinstven, i ono što predstavlja njegov ‘’zaštini znak’’ je rog koji se nalazi na prednjem delu glave koji je izgrađen od 9 do 12 pločica poređanih u 2 do 4 reda.
Boja poskoka varira od okruženja u kojem se nalazi, tako da možemo da naiđemo na poskoka sive, žute pa čak i svetlo braon boje. Ono što je zajedničko za sve poskoke je šara na leđima koja može biti crna ili braon boje i koja se proteže celom dužinom leđa. Donja strana, tj stomak su i kod mužijaka i kod ženki crvene, svetlo zelene ili žute boje.

Poskok se u Evropi nalazi na potezu od Švajcarske i Italije, preko Srbije, Hrvatske, Bosne I Hercegovine, Makedonije, Rumunije i Bugarske pa sve do Kavkaza. Poskok voli da se nastanjuje na suvim i kamenitim mestima koja su obrasla trnjem i rastinjem kao i na obroncima svetlih šuma. Kad je u pitanju nadmorska visina, možemo ih naći na visinama do 1000 metara nadmrske visine.
Evropski poskok predstavlja najotrovniju zmiju u Srbiji. Njegov otrov sadrži supstance koje izazivju nekrozu tkiva i uništavaju trombocite, što dovodi do nastupanja unutrašnjeg krvarenja. Premda sam ujed poskoka nije toliko bolan, posle nekoliko minuta počinju da se javlju prvi simptomi u vidu glavobolje, vrtoglavice, ubrzanog rada srca, povraćanja i otežanog disanja.

Razlog zbog kojeg je poskok toliko opasan je taj što mu zubi mogu narasti do veličine od 1cm, što dovodi do toga da može veoma efikasno da ih zabije u telo žrtve i ubrizga otrov veoma duboko. To sve dovodi do bržeg širenja otrova kroz organizam plena. Ujed poskoka je dosta često smrtonosan, pogotovo kod starijih i dece, gde je smrt gotovo zagarantovana ako se ne pruži blagovremena pomoć u što kraćem vremenskom periodu. Zbog toga je i veoma bitno da se ujedena osoba što pre prebaci u najbližu medicinksu ustanovu da bi primila protivotrov.
Ljudi dosta često stradaju od ujeda poskoka u vreme njegovog lova, jer se može naći na nižim granama drveća. U tom slučaju, ugriz se obično dešava u predelu vrata ili glave, pa je put otrova od mesta ujeda do vitalnih organa mnogostruko kraći nego kad se ujed desi u predelu ekstremiteta.
Poskok u lov kreće obično u večernjim časovima, mada se može desiti i da ‘’porani’’ pa da krene u lov u kasnim popodnevnim satima. Uglavnom se hrani sitnim sisarima i miševima, mada u jesenjem period se hrani i pticama koje hvata kako na tlu, tako i na nižim granama drveća i raznog žbunastog rastinja. Posle ujeda, plen biva paralsian i onesposobljen za bilo kakvu vrstu bega, a poskok ga brzo pronalazi zahvaljujući svojim čulom mirisa i razvijenim toplotnim receptorima.
Ono što je zanimljivo je i to da se poskok boji vode i pokvasiće se samo u slučaju krajnje nužde. Sve to dovodi do toga da se možete lako odbraniti i oterati poskoka ako ga poprskate sa malo vode. Nekada je bukvalno i nekoliko kapi dovoljno da poskok pobegne.

Izvor: Zanimljive Informacije

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!