Home InfoDruštvo Na šta ne treba da se grejete

Na šta ne treba da se grejete

by redakcija

Najveće troškove za grejanje ove sezone imaće domaćinstva koja koriste lož ulje.

 

Jer će za nabavku tog energenta za prosečan stan od 60 kavadrata morati da izdvoje 174.000 dinara, saopštila je danas Agencija za energetiku Srbije.

Medju najvećim potrošačima, prema sadašnjim cenama energenata, biće i domaćinstva koja se greju na propan butan gas, za šta je u grejnoj sezoni potrebna 131.000 dinara. 

Domaćinstva koja koriste električnu energiju za grejna tela i kotlove za etažno grejanje imaće troškove od 106.000 dinara. 

Za grejanje prirodnim gasom, troškovi će biti dva do tri puta manji- oko 54.000 dinara, a skoro toliko će platiti i domaćinstva koja se greju na pelet, kao i gradjani koji koriste ogrevno drvo, čija je cena 5.500 dinara po kubnom metru. 

Ako gradjani koji se greju na drvo, imaju novije peći i žive u područjima gde je drvo jeftinije, potrošiće do 4.000 po metru kubnom, a za zimsku sezonu će im biti potrebno 31.000 dinara. 

Niže troškove imaće i domaćinstva koja za grejanje stana koriste termoakumulacione peći – do 39.000 dinara, ali samo ako peći greju tokom noći, kad je struja jeftinija. Dopunjavanje dve peći snage od po tri kilovata tokom dva sata dnevno, može uvećati troškove grejanja za oko 45 odsto. 

Grejanje na ugalj plaćaće se u zavisnosti od vrste uglja, od 43.000 do 46.000 dinara. 

Za grejanje prosečnog stana potrebno je u sezoni oko 9.000 kilovati energije, procenila je Agencija za energetiku.

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!