Home Info Graska uprava proslavila Svetli ponedeljak

Graska uprava proslavila Svetli ponedeljak

redakcija

www.pesic.name

Litijom, rezanjem kolača i liturgijom na kojoj su bili predstavnici lokalne samouprave proslavljena je gradska slava. Za slavu Smedereva odabran je pokretni praznik Uskršnji ili Svetli ponedeljak.

U litijskoj povorci, pored građana i sveštenstva, bili su članovi gradske vlade i predstavnici stranaka.

Smederevo slavi Uskršnji ponedeljak od 2002. kada je posle 57 godina pauze komisija za utvrđivanje značajnih datuma u istoriji Smedereva i načina obeležavanja, na sugestiju Crkvene pravoslavne opštine, predložila da gradska slava bude drugi dan Uskrsa.

Prve godine Uskršnji ponedeljak, koji može da padne od 5. aprila do 9. maja, pao je na Đurđevdan koji se kao nepokretan praznik uvek svetkuje 6. maja. Te godine litiju je vodio episkop braničevski Ignatije.

Episkop braničevski Ignatije, župnik Antun Kragol i imam Adem Murina od tada su uz brojne ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života grada, bili redovni gosti na gradskoj slavi u skupštini grada.

Danas je slava proslavljena skromno ispred crkve Svetog Georgija: za tu priliku ofarbano je 600 jaja, pripremljeno žito i pecivo kojim su mogli retki prolaznici da se posluže.

©M.S.Pešić

Izvor: Milosav Slavko Pešić

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!