Home Info Ko je Milija Vuković, dobitnik nagrade za životno delo

Ko je Milija Vuković, dobitnik nagrade za životno delo

redakcija

http://www.pesic.name

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo na „Nušićevim danima“ glumac kruševačkog Narodnog pozorišta Milija Vuković ukazao je na svoje postojanje tek nagradom na prošlogodišnjem prvom Tvrđava teatru u Smederevu.

Krajem avgusta prošle godine Milija Vuković je u međunarodnoj konkurenciji dobio nagradu za interpretaciju Dunda Maroja u istoimenoj komediji Marina Držića odrigranoj u smederevskoj trvrđavi.

Da nije bilo tog nastupa Vuković, koji za dve godine odlazi u penziju, još bi stajao u redu za nagradu u Smederevu, uprkos više kreacija Nušicevih likova i činjenice da je, gostovanjem kruševačkog pozorišta u Smederevu, tri puta dobijao plakete kao glumac večeri za role Jerotija Pantića, Žike i Tome Milentijevića.

Možda bi Vuković ostao u senci glumaca u cvatu da ga nisu obasjali reflektori ekipe serije Selo gori, a baba se češlja kao tumača uloge prijatelja Mitra iz Dubiča. Tumačenje tog lika, predviđenog da bude u dve epizode, dodalo mu je još pet.

„Komotno mogu da kažem da sada mogu da bacim 20 godina rada iza sebe samo zbog jedne uloge od 7 epizoda na televiziji“ kaže Vuković govoreći o vrednovanju glumačkog umeća i sirenskom zovu elektronskog medija.

Kako god bilo Vuković je u matičnom pozorištu i gostujućoj Srpskoj drami u Prištini tumačio likove u Pokojniku (Spasoje Blagojević), Sumnjivom licu (Tasa, Jerotije, Žika), Narodnom poslaniku (Jevrem Prokić), Svet (Toma) i Činovnika u Činovničkoj komediji.

Nagrada se u Smederevu dobija za komičarske uloge.

Za takve role Vuković je do sada dobio nagradu Joakim Vujić (Jerotije), u Jagodini Zlatnog ćurana na Danima komedije, u Zaječaru Zoranov brk za tumačenje Jevrema Prokića, na susretima Joakim Vujić tri glumačke nagrade za jedan lik, u Smederevu tri puta glumac večeri, a matično pozoriše Kruševac uručilo mu godišnju nagradu za ulogu Tome Milentijevića u predstavi Svet i Šehaga Soče u Tvrđavi Meše Selimovića.

U izbor za nagradu za životno delo komičaru pored dobitnika Milije Vukovića bili su glumci Ivan Tomašević, Branimir Brstina, Aleksandar Berček, Voja Brajović, Boris Isaković i Marko Nikolić.

“ Bila ličnost komična ili tragična, visprena ili ograničena, dobra ili zla, srećna ili nesrećna, ona je u intrepetaciji Milije Vukovića gotovo uvek ljudski celovita, životno moguća, jer je sazdana od sasvim podrobnih ljudskih elemenata, međusobno suprotnih, čak protivrečnih, koji se prelivaju, uslovljavaju i kristališu u jarko individualno obojenu, samo toj ličnosti svojstvenu, organsku celovitost“ obrazloženje je žirija.

Nagrada Miliji Vukoviću, koji je u karijeri tumačio 142. role, biće uručena 25. aprila u Smederevu kada će laureat s prijateljima prirediti glumačko veče.

M.S.P.

Izvor: Milosav Slavko Pešić

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!