Home Info Nagrade za najplemenitiji podvig godine

Nagrade za najplemenitiji podvig godine

by redakcija

 

Posada ledolomca „Greben“ u ponedeljak je dobila Zlatnu plaketu za kolektivni najplemenitiji podvig godine, u tradicionalnoj akciji kompanije „Novosti“.
 
U ponedeljak su uručena priznanja za najplemenitiji podvig 2012. godine, u jubilarnoj 50. godišnjici akcije „Novosti“, a među dobitnicima se našao i jedan Smederevac, šef Lučke kapetanije u Smederevu Hranislav Mirković, u okviru posade ledolomca „Greben“. 
 
„Zlatna plaketa nam je uručena za izuzetno zalaganje posade tokom elementarne nepogode koja je prošle zime okovala Dunav. Ogromne količine leda koje su napravile čep kod Grocke, približno oko 5.000 kubika po jednom dužnom metru, što je ukupno više stotina kubika, „Greben“ je uspešno razbio i tako spasao Smederevo i brodove na Dunavu od moguće katastrofe“, rekao je Mirković za gradski sajt.
 
On je izrazio zadovoljstvo što je žiri, koji je odlučivao o najplemenitijem podvigu,  prepoznao veličinu podviga i nagradio posadu ovog broda.
 
Ledolomac „Greben“, težine 400 tona, snage 2.200 KS, dužine 49 metara i širine 9 metara, trenutno je angažovan na čuvanju HE „Đerdap“. Ledolomac ima četiri člana posade, a u akciji razbijanja leda prošle zime na brodu je bilo osam osoba, sa kapetanom Lučke kapetanije u Smederevu.
 
Predsednik žirija Matija Bećković i direktor kompanije Novosti Manojlo Vukotić uručili su nagrade najzaslužnijima na svečanosti u Skupštini grada Beograda, kojoj su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog života Srbije.
 
Najplemenitiji u 2012.godini, prema oceni žirija Novosti, bili su Emir Kusturica, devojčica Danica Zorić, posada ledolomca „Greben“, posthumno Jelena Trikić i Goran Savić, kao i dobitnici specijalnih plaketa, poput vatrogasaca iz Vranja.

Izvor: Grad Smederevo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!