Home Uncategorized Građani Smedereva od države traže hitne odgovore o izgradnji rafinerije nafte

Građani Smedereva od države traže hitne odgovore o izgradnji rafinerije nafte

Redakcija

Zajednica građana „ Slobodan grad Smederevo #970 “, koja na Fjesbuku okuplja više od 20.000 članova, nakon vesti da je Smederevo izabrano za gradnju kineske rafinerije nafte, vredne 2,6 milijardi dolara, zahteva od nadležnih da bez odlaganja građanima pruže informacije o ovom projektu.

S obzirom na to da je reč o investiciji koja bi mogla da prouzrokuje veliko zagađenje životne sredine, a Smederevo već spada u red najzagađenijih gradova sa vazduhom treće kategorijeopasnim po zdravlje – i da javnost u Smederevu ne zna ništa o novoj rafineriji, građani iskazuju ozbiljnu zabrinutost i podsećaju da je država dužna da javnost obavesti o detaljima projekta.

Građani traže odgovore na sledeća pitanja:
1. Da li je izgradnja rafinerije nafte u Smederevu projekat koji podržava Vlada Republike Srbije?
2. Koja institucija države Srbije je donela odluku da se rafinerija gradi baš u Smederevu i sa kakvim
obrazloženjem?
3. Koja kompanija je investitor gradnje rafinerije u Smederevu?
4. Ko su „predstavnici kineskih investitora“ koji su zainteresavni za gradnju rafinerije, a koji su bili na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog saveta sa saradnju sa Rusijom i Kinom kojim je predsedavao Tomislav Nikolić?
5. Da li su tom sastanku prisustvovali i predstavnici Grada Smedereva?
6. Koje su kompanije iz Nemačke i SAD koje će učestvovati u proizvodnji opreme za rafineriju, kako se navodi u saopštenju Nacionalnog saveta za saradnju sa NR Kinom i Rusijom?
7. Na kojoj tačno loakciji će se graditit rafinerija nafte i hoće li o tome odlučivati Skupština grada Smedereva?

Građani Smedereva podsećaju da su nadležni dužni da, poštujući Ustav i zakone Republike Srbije, odgovore na sva pitanja za koja postoji opravdan interes javnosti. Posebno, zbog sve alarmantnijih podataka o smrtnosti u Smederevu i aerozagađenju koje ozbiljno narušava zdravlje i život ljudi.

Zajednica okupljena oko grupe „Slobodan grad Smederevo“ insistiraće na odgovorima na postavljena pitanja iz dana u dan. Ukoliko oni izostanu, svoja prava tražićemo svim legitimnim načinima građanske borbe i pozivom na medijaciju međunarodnih institucija koje se bave pravima građana.

 

1 komentara
0

Slične vesti

1 komentara

zika 26.01.2021 - 10:17

Pozovite Umičevića na SDkaficu.

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!