Home InfoDruštvo „Povampirena“ ideja o rafineriji u Smederevu

„Povampirena“ ideja o rafineriji u Smederevu

redakcija1

Naime, na sastanku Radne grupe sa predstavnicima kineskih investitora, koju je organizovao Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom, razgovaralo se o izgradnji rafinerije nafte u Smederevu. Razgovoru o investiciji koja vredi 2,6 milijardi evra, predsedavao je Tomislav Nikolić. Prisustvovali su i šef kabineta predsednika Srbije Ivica Kojić i državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

Ako se dogovor postigne i usaglase se, realizacija projekta bi počela već u aprila ove godine, a rok oko završetka prve faze za oko četiri godine.
Međutim, iz udruženja Pokret Tvrđava tvrde da se Smederevo već susreće sa „ekološkom katastrofom“ koja je u dobroj meri
uzrokovana kineskom kompanijom HBIS, vlasnikom smederevske železare.

Kako navode iz Pokreta, Smederevo je crna tačka u Evropi i bez fabrika, usled zagađenja vode i zemlje. Umesto da se razvija u pravcu poljoprivrede i turizma, država grad pretvara u azijsku periferiju u koju zemlje izvoze svoju prljavu tehnologiju, izvlačeći profit iz Srbije, bez obaveze poštovanja zakona.

U saopštenju najavljuju na masovan protest u aprilu, kada je i plan početka izgradnje, ukoliko se dogovor postigne.


Izvor:Beta

1 komentara
0

Slične vesti

1 komentara

Plavi+ 29.01.2021 - 17:42

Neka T.Nikolić rafineriju gradi kod sebe u Kragujevcu ! Ppolitikanti treba da se resetuju ! Smederevo ima ime po grožđu i vinu. Smederevo je imalo Godomin i Vinski podrum. Smederevo je imalo reku Jezavu. Sve su to bili uslovi da se proizvodi hrana, a ne naftini derivati, za šta i nema sirovinu. Svetu treba hrana, a prozvonja i prerada toga je budućnost Smedereva. A, Dunav, Tvrđava i tradicija (2 puta prestoni grad Srbije) su aduti za Turizam.

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!