Home InfoKultura Održana tribina povodom sprovedenog konkursa za izradu spomenika despotu Đurđu Brankoviću

Održana tribina povodom sprovedenog konkursa za izradu spomenika despotu Đurđu Brankoviću

Redakcija

Juče je održana javna tribina u Centru za kulturu Smederevo povodom konkursa za izradu idejnog vajarskog rešenja spomenika despotu Đurđu Brankoviću. Učesnici tribine su tim povodom izneli svoja razmišljanja u vezi sa učešćem u radu žirija, ali i iskazali zadovoljstvo činjenicom da su bili deo čitavog procesa.

Za stručno ocenjivanje konkursnih radova Grad je imenovao žiri u sastavu, prof. dr um. Milorada Mladenovića, akademskog slikara i diplomiranog inžinjera arhitekture, redovnog profesora Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predsednik; dr um. Mice Poptsis, akademski vajar, redovni profesor Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu u penziji, član; dr Snežana Cvetković, istoričar umetnosti, muzejski savetnik u muzeju u Smederevu, član; Dejan Radovanović, arheolog, konzervator-savetnik, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, član; Tatjana Gačpar, arheolog, muzejski savetnik, direktor Muzeja u Smederevu, član; Vladislava Živanović Ristić, diplomirani inženjer arhitekture, glavni urbanista grada Smedereva, član i akademik prof. dr Momčilo Spremić, istoričar, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji, počasni član i stručni savetnik.

Prva nagrada je dodeljena konkursnom radu autora Zdravka Joksimovića. Ravnopravna druga nagrada dodeljena je autoru Radošu Antonijeviću, kao i Davoru Dukiću.

-Grad Smederevo, sa gradonačelnikom na čelu pokrenuo je inicijativu za podizanje spomenika despotu Đurđu Brankoviću. Zahvaljujem se u ime gradonačelnika, kao i u svoje lično ime svim umetnicima koji su učestvovali na Konkursu. Želja nam je da spomenik despotu Đurđu Brankoviću na Trgu Republike u Smederevu postane još jedan simbol grada – istakla je između ostalog članica Gradskog veća zadužena za resor kulture Maja Ćirković.

2 comments
0

Slične vesti

2 comments

Žika 22.06.2022 - 14:06

U vreme nazadnjaka, samo spomenik Vučiću na trgu bio bi primeren. I to da bude viši od crkve, pa kad padne da se čuje ko 5. juna ’41.

Reply
Žika 22.06.2022 - 14:18

Spomenik despotu na trgu republike. Samo ovih par reči pokazuju u kakvim oksimoron vremenima živimo. A raznorazni direktori javnih ustanova izglasali bi svaku glupavu „sjajnu“ ideju samo da se ne suprostave nedorasloj vlasti i ostanu zaglavljeni u prostoru i vremenu sa guzicama u foteljama.

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!