Home Zanimljivosti Evo zašto ne treba da odlažete buđenje

Evo zašto ne treba da odlažete buđenje

redakcija

Ma koliko vam desetak minuta dodatnog sna bili slatki, mogu vam upropastiti čitav dan, tvrdi dr Meri Karskadon, profesor psihijatrije i ljudskog ponašanja na Univerzitetu Braun.

 

Da li često ujutru imate osećaj da se niste dovoljno naspavali pa u želji da ukradete još koji minut sna odgađate buđenje? Ali ma koliko vam tih desetak minuta dodatnog sna bili slatki, mogu vam upropastiti čitav dan, tvrdi dr Meri Karskadon, profesor psihijatrije i ljudskog ponašanja na Univerzitetu Braun. 

Naime, ljudsko telo poseduje nekoliko mehanizama za prirodno jutarnje buđenje. Tako se dva sata pre nego što je vaše telo spremno da se probudi lagano podiže temperatura mozga kako bi se on lakše aktivirao, a vi osećali manje pospano. Postepeno raste i temperatura tela i san postaje laganiji jer mozak luči hormone kortizol i dopamin koji daju energiju za novi početak dana. 

Ali ako se niste dovoljno naspavali budilnik će zazvoniti u trenutku kada se temperatura vašeg tela još nalazi na nivou one neophodne za duboki san. Zato drhtite od hladnoće kada se otkrijete i krevet vas neodoljivo privlači jer se samo pod pokrivačem osećate izuzetno ušuškano. Ukoliko tada, umesto da sasvim isključite budilnik, pritisnete dugme za odgađanje buđenja i nastavite da dremkate ne biste li ukrali još malo sna, vaš mozak i telo se vraćaju u stanje uspavanosti. Sledeće oglašavanje budilnika potpuno će ih zbuniti i vi ćete se još dugo osećati ošamućeno i bunovno, kao da nikako ne možete da se probudite. Svako novo oglašavanje budilnika samo pojačava to stanje koje naučnici nazivaju „inercija sna“ i koje može potrajati i puna četiri sata nakon ustajanja iz kreveta. 

Dosadašnja istraživanja su nedvosmisleno pokazala da isprekidan san vodi do toga da se tokom čitavog dana osećate umorni i mrzovoljni i sve dnevne aktivnosti obavljate lošije. Mnogo je bolje, slažu se naučnici, da umesto čestog pritiskanja dugmeta za odgađanje buđenja, budilnik jednostavno namestite da zvoni 20 minuta kasnije. 

Na taj način ćete svom telu omogućiti da se postepeno navikne na takvo buđenje. Već posle nekoliko nedelja, organizam će sam početi da se priprema za buđenje sat vremena ranije, a kada se alarm bude oglasio vi ćete biti u stanju da lako ustanete iz kreveta i čili i vedri odmah uskočite u novi dan. 

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!