Home Info Evropska industrija čelika zabrinuta zbog Kineza u Smederevu

Evropska industrija čelika zabrinuta zbog Kineza u Smederevu

by redakcija

Evopsko udruženje industrije čelika Eurofer saopštilo je da postoji zabrinutost u vezi sa preuzimanjem imovine Železare Smederevo. Eurofer je zabrinut da li će kupovina kineskog Hestila narušiti tržišne uslove.

Prvi čovek Eurofera Aksel Egart rekao je u intervjuu za televiziju N1 da ih brine to što je kineska vlada, koja kontroliše ili poseduje veliki deo industrije čelika, tražila od kompanija u njenom vlasništvu da investiraju u treće zemlje.

“Nas brine to što kineske kompanije primaju državnu pomoć i na taj način praktično indirektno stižu i subvencije u zemlje kandidate za prijem u EU. Sličnu situaciju bismo mogli da imamo i u zemljama članicama EU, jer postoje ponude kineskih kompanija za evropske čeličane. To nije dozvoljeno u Evropi. Mi smo tržišna ekonomija gde državna kontrola nije dozvoljena. Kina ne preduzima ozbiljne korake ni kad su u pitanju njene obaveze prema Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Postoje pravila koja ne poštuje. Na primer, da cene moraju da budu određene na tržištu – to nije slučaj u Kini. Takođe i da Svetska trgovinska organizacija mora da verifikuje sve subvencije, kao i da država ne utiče na rad kompanija. Ovi principi se ne primenjuju kad je Kina u pitanju, što može da znači da postoji indirektno subvencionisanje”, upozorava Egart.

Prvi čovek Eurofera kaže postoji zabrinutost da će smederevska čeličana nastaviti da prima subvencije. “Direktne i indirektne subvencije moraju da budu u skladu sa EU pravilima. Nažalost, danas se čini da postoji problem kako da se kontroliše državna pomoć koja bi mogla da stigne iz neke treće zemlje koja ulaže u evropska postrojenja. Ne znamo šta će Evropska komisija da radi u vezu sa ovim pitanjem, ali razgovaramo sa njima o tome”, objašnjava on.

Zabrinut je, kako kaže, i zbog mogućnosti reeksporta kineskih proizvoda preko železare u Smederevu. 2Postoji zabrinutost da bi kineski proizvodi mogli da budu uvoženi u Srbiju, a potom izvoženi u Evropsku uniju. To naravno nije u skladu sa EU pravilima, i ako bi se to dogodilo uveren sam da bi Evropska komisija reagovala”, kaže Egart za N1.

Vojislav Stevanović

Izvor: N1

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!