Home InfoHronika Evre valjali pored puta

Evre valjali pored puta

redakcija

Evro se opet "valja" na srpskim ulicama. U akciji suzbijanja kupoprodaje deviza na crno, smederevska policija uhapsila je Slavoljuba Živkovića (44), vlasnika menjačnice "Evro 1" u Svilajncu. Pre tri dana uhapšene su još tri osobe osumnjičene za promet 10,8 miliona evra na crnoj berzi.

Slavoljub Živković osumnjičen je da je tokom ove godine sa ranije uhapšenim Slavišom Živkovićem izvršio promet 2,5 miliona evra, čime je prekršio odredbe Zakona o deviznom poslovanju, saopštila je policija.

Od njega je policija oduzela 64.300 evra i 7.300 američkih dolara, koji nisu evidentirani u softveru Narodne banke Srbije, a bili su namenjeni trgovini na crno.

Pre tri dana policija je uhapsila tri osobe neposredno nakon razmene 70.000 evra za dinare. Novac je bio u njihovim automobilima, spakovan u kese za đubre.

– Devizno poslovanje na divlje odvijalo se po utvrđenoj šemi. Ujutru se postizao dogovor o kursu, a glavni u grupi bio je Slaviša Živković. Novac je razmenjivan uglavnom negde pored autoputa. Reč je o krupnim dilerima. Tu se okretao ogroman novac, nekada i do pola miliona evra dnevno, kaže naš izvor iz istrage.

Policija ima saznanja i da su neki vlasnici menjačnica bili samo paravan, a da iza njih stoje pravi vlasnici sa one strane zakona. Neki od uhapšenih zanat su ispekli na ulicama u vreme sankcija i raspada države. Akcija policije se nastavlja.

KORIST

Dileri su znalački koristili potrese valute Evropske unije pa su štimovali kurs za švajcarce. Ovako su na brzinu dolazili do zavidnog kapitala, a novac ulagali u atraktivne nekretnine ili skupe automobile.

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!