Home Zanimljivosti Seksualni kanibalizam u životinjskom svetu

Seksualni kanibalizam u životinjskom svetu

redakcija

Najpoznatija vrsta koja nakon parenja ima “romantičnu večeru” sa svojim partnerom, to jest, ženka pojede partnera za večeru su crne udovice. Ali seksualni kanibalizam takođe može da se pronađe i kod nekih drugih vrsta, kao što su bogomoljke, škorpioni i zelene anakonde – najveće zmije na svetu. Ipak kod ovih vrsta i nije sve tako crno za mužjake, jer za većinu je kanibalizam izuzetak, a ne pravilo.

Međutim, nisu svi mužjaci kod svih vrsta spremni da budu pojedeni, pa su tako neki razvili razne načine odbrane. Tetragnatha Extensa pauci imaju “raklje” koje koriste kako bi zaglavili vilicu ženke i na taj način se spasili od sigurne smrti. Mužjaci Xysticus cristatus pauka bukvalno svežu ženke svojom svilom pre parenja, a Argyrodes zonatus mužjaci izlučuju tečnost koja opija ženke i čini ih nemoćnim za večeru.

Crne udovice
Pauci su jedna od najprepoznatljivijih vrsta životinja koje praktikuju seksualni kanibalizam, a jedna vrsta se posebno ističe, u pitanju je Latrodectus tredecimguttatus, poznatija kao “crna udovica”.

Mužjaci ove vrste imaju neverovatno visoku stopu smrtnosti prilikom same potrage za partnerom – čak 80% ih umre pre svog prvog parenja, a 65% susreta sa ženkama se završi njihovom smrću. Što znači, u proseku, mužjak će imati susret sa manje od jednom ženkom u svom životu, a ako bude dovoljno srećan da jednu sretne, velike su šanse da će završiti kao njena večera. Osim toga, oni postaju sterilni nakon samo jednog parenja. Uz sve te faktore koji rade protiv njih, evolucija je naterala ove mužjake da se posebno prilagode gladnim ženkama.
Jedan od načina da prežive seksualni čin je da on traje što je duže moguće. Nudeći svoje telo kao mito, mužjak Latrodectus tredecimguttatus pauka “vodi ljubav“ sa svojom ženkom duže od bilo kog drugog pauka koji ima sličan cilj, a to je da preživi susret sa “nežnijim polom“.
Zašto crne udovice na kraju pojedu mužjaka? Većina naučnika se slaže da je odgovor jednostavan – ženka je znatno veća od mužjaka i nakon seksualnog čina ona jednostavno iskoristi priliku da uzgred i večera.

Izvor: Zanimljive Informacije

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!