Home InfoZdravstvo Dom zdravlja Smederevo – o vevericama i šarenim lažama

Dom zdravlja Smederevo – o vevericama i šarenim lažama

by Redakcija

Većina građana Smedereva, posredno ili neposredno, mogla je da se uveri da u Domu zdravlja u Smederevu veoma često  vlada haos zbog ogromnih gužvi, velikog broja pacijenata i nedovoljno medicinskog osoblja.

To ćete čuti od gotovo svakog lekara kada razgovarate sa njim nezvanično, ali ne i od odgovornih iz ove zdravstvene ustanove kada o tome treba da obaveste javnost.

Svako ko se suočio sa satima čekanja ispred neke od ordinacija, potvrdiće da je najčešće objašnjenje za ovo bilo- mali broj lekara. Zašto je onda problem da znamo koliko imamo lekara, a koliko bi trebalo da ih imamo, i zbog čega ih nemamo.

SDCafe.rs postavio je pitanja nadležnima u Domu zdrvalja Smederevo o broju lekara, koliko lekara nedostaje ako se uzme u obzir broj pregleda svakoga dana, o problemima u seoskim ambulantama… Odgovore smo dobili, ali čini se samo forme radi, jer iz njih nikome ništa nije jasno.

Iako su na prethodnoj sednici Skupštine grada, kada je ovo bila tema, nadležni iz DZ javno priznali da kadrovski loše stoje, da lekari odlaze, da na birou rada nema lekara opšte prakse, da ambulante po selima zbog ovoga ne mogu da rade, o tome u odgovorima našoj redakciji nema ni reči.

Neke od seoskih ambulanti rade samo jednom nedeljno ili čak pola dana nedeljno, a iz odgovora koje smo dobili zaključuje se da je to najviše zbog kovida (najčešće novovremensko opravdanje za sve).

„Dislocirane ambulante rade u zavisnosti od broja raspoloživog zdravstvenog kadra. Samim tim, rad postojećih ambulanti nije kontinuiran i dosta ambulanti uopšte i ne radi obzirom na još uvek aktuelnu situaciju sa epidemijom kovid. Respiratorni centar Doma zdravlja i dalje je u funkciji i povlači dosta zaposlenih zdravstvenih radnika iz dislociranih ambulanti. Kao i u svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Republike Srbije, tako i u našem Domu zdravlja uvek ima potrebe za prijemom zdravstvenog kadra“, stoji u odgvoru koji smo dobili od nadležnih.

Zaključujemo, problemi ne postoje ako se o njima javno ne govori, što je dugo Srpska praksa za sve.

I na kraju, jedno zapažanje na koje veliki broj naših čitalaca skreće pažnju.

Smederevska Palanka

Dok u mnogim gradovima, koji su i manji od Smedereva, država ulaže milione evra u rekonstrukciju  ili gradi poptuno nove bolnice i domove zdravlja. Smedereva tu nema ni na mapi. Godinama ovde nije bilo značajnije investicije. Želimo sve najbolje komšijama, ali primećujemo da rekostruisana bolnica u Smederevskoj Palanci, na primer, u odnosu na našu, liči na “spejs šatl”.

Kome to zanemarivanje Smederevaca možemo pripisati na savest i političku (ne)moć sami odlučite.

Slične vesti

3 comments

smederevac 14.04.2023 - 16:27

Naravno da je najbitnija politicka inferiornost sadasnjeg Gradskog rukovodstva ali taj odnos prema Smed.nije nista novo jer to traje decenijama .Uz to treba dodati i tradicionalno opravdanje blizine Bgd itd itd..Inace i izlaz na auto put kod Vodnja je dobijen jer je jedan ondasnji visoko rang.polit.napravio vikendicu u tom selu !Most na Dunavu je naravno odluka exAP Vojvodina jer je njima bio u interesu a mi smo to sve pripisali jednom nasem preds.opstine ….Trebalo je uz tekst dodati jos par slika iz samog DZ,dvorista ,ograde ..koje bi pokazale svu tragiku jednog grada koji se raspada .

Reply
Marko 14.04.2023 - 20:10

Smederevo je „crna rupa“ generalno. Dok drugi gradovi napreduju, grade se celi stambeni blokovi, veliki i srednji infrastrukturni projekti, bulevari, parkovi, obilaznice, kruzni tokovi itd. kod nas sve stoji i vrhunac je krpljenje rupa po ulicama posle zime. A i to se ne radi kako treba. Nažalost, vlast u Smederevu nema viziju, nema kadrove i nema nikoga ko je spreman da zagrize i ostavi trag o svom postojanju na funkciji….

Reply
Smarač 15.04.2023 - 09:13

Na 100000 i kusur ljudi koliko realno ima Smederevo sa okolinom, je potrebno izgraditi jedan moderan klinicki centar koji bi bio zila kucavica u podunavskom regionu.
To bi znacilo nova radna mesta i priliv novca u kasu grada za druge projekte.
Ali bez dozvole glavnokomandujicih ova gradska vlast ne moze nista, cak i za krpljenje rupa verovatno trazi dozvolu.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!