Home InfoŠkolstvo Đaci u školske klupe od 1.septembra po normalnom rasporedu i sa časovima od 45 minuta

Đaci u školske klupe od 1.septembra po normalnom rasporedu i sa časovima od 45 minuta

Redakcija

Od 1. septembra školska nastava odvijaće se redovno, bez podela u grupe i sa časovima u trajanju od 45 minuta.

Nakon sednice državnog Kriznog štaba za borbu protiv bolesti COVID-19 ministar prosvete predstavio novi plan rada škola koji podrazumeva tri načina, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

“Prvi je da se nastava odvija neposredno za sve učenike, uz nošenje maske tokom razgovora i poštovanje distance od 1,5 metara. Drugi je kombinovani model za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce, jedan dan onlajn, a drugi neposredna nastava. Treći će biti primenjivan za epidemiološki najugroženije sredine gde će za srednjoškolce biti onlajn nastava, a za osnovce kombinovana”, objasnio je Ministar prosvete Branko Ružić.

On je dodao da će se lokalne samouprave svrstavati u zone po modelu semafora: crvena, žuta i zelena, te da će se neki od tri planirana modela u njima primenjivati u skladu sa rizikom.

“Kada tim za škole na osnovu nalaza lokalnog kriznog štaba donese odluku o promeni nastave, o tome obaveštava škole“, dodao je Ružić i objasnio da u predškolskim ustanovama deca i vakcinisani vaspitači nisu dužni da nose maske.

U slučaju potrebe, planirano je da đaci od prvog do četvrog razreda osnovne škole idu na časove od 30 minuta i, kao i prošle godine, dele na grupe manje od 16 učenika.

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba, rekao je da je trenutna epidemiološka situacija takva da će se početak škole poklopiti sa velikom aktivnošću virusa.

„Upravo zato treba vrlo striktno da se poštuje sve ono što je kroz ovaj dokument propisano. Nema tu ništa čemu bi se prigovorilo, glavna stvar je da se to poštuje“, naveo je Kon.

 

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!