Home InfoDruštvo „Cvijićevci“ u još jednoj humanoj misiji: Pomoć za Andriju

„Cvijićevci“ u još jednoj humanoj misiji: Pomoć za Andriju

by redakcija1

Uz ogroman odrziv i podršku, đaci škole „Dr Jovan Cvijić“ juče su u dva navrata, tokom velikih odmora u obe smene, priredili humanitarnu akciju za Andriju Delića.

Učenička zadruga uz pomoć kuvarica, domara i svih zaposlenih u školi, tako je priredila ovu humanitarnu prodaju limunade i pice, a po ideji nastavnica nemačkog i engleskog.

Više smo nego zadovoljni, deca su se odazvala u velikom broju, svaki učenik je imao potrebu da pomognemo u lečenju bolesnog dečaka. On je inače brat naše učenice, a ona je jednom prilikom pitala da li možemo nekako da mu pomognemo. To se dogodilo u vreme kada je trajala akcija za Aleksandra Ristića na kojoj smo prikupili 268 000 dinara.

Mnogo hvala na tome svim đacima, roditeljima, kolegama. Uspeli smo da zajedničkim snagama prikupimo tu sumu. Odmah nakon toga smo odlučili da napravimo još jednu akciju. Sve ovo smo organizovali za svega dva dana jer smo želeli da što pre skrenemo pažnju i na to da je malom Andriji potrebna pomoć – kaže, za SDCafe.rs Svetlana Mihajlović, direktorka škole.

Inače, Andrija Delić je drugo dete iz četvrte kontrolisane trudnoće komplikovane febrilnošću majke deset dana pre porođaja i gestacionim dijabetom majke. Rođen je prevremeno, a zbog komplikacija na Institutu za neonatologiju lečen je tri meseca. Imao je moždano krvarenje i neonatalne konvulzije.

Sa svega mesec dana imao je operativno lečenje urođene srčane mane. Njegove ustanovljene dijagnoze su spastička diplegična cerebralna paraliza, prevremeno okoštavanje šavova kostiju lobanje, mešoviti specifični poremećaji razvoja i usporen fiziološki razvoj.

Andrija se leči i prati u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora „Đorđe Kostić“, u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, kao i u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju. Neophodna mu je kontinuirana rehabilitacija i tretmani, koje roditelji više nisu u mogućnosti samostalno da finansiraju. Kako bi što pre stao na noge i prohodao neophodna je pomoć.

Sredstva koja se sakupljaju su potrebna za njegovu rehabilitaciju – fizikalne terapije, lekove, rad sa defektologom, logopedom, specijalističke preglede, tretmane matičnim ćelijama, ortopedska pomagala, bio terapije, lečenje u inostranstvu kao i za putne troškove i troškove smeštaja.

Cvijićeva se uvek rado odazivala ovakvim pozivima, a u protekloj školskog godini, kroz različite akcije, prikupljeno je blizu milion dinara za lečenje naših bolesnih sugrađana.

Neki od njih su danas sa nama, neke smo na žalost izgubili, ali smo se trudili da učimo decu da budu tu jedni za druge, da pomognu, jer nikada ne znamo kada će kome pomoć biti potrebna. Mi ćemo nastaviti da prikupljamo pomoć za Andriju i da učestvujemo u narednim akcijama.

Mi odrasli uvek obratimo pažnju na decu koja urade nešto loše, a takve je dece malo, većina je dobra, čistog srca, neiskvarena, videli ste kolika je njihova želja da pomognu. Zaista, deca su naši pokretači i ponosni smo na njih – dodaje direktorka.

Ta škola je humanitarnu priredbu na stranim jezicima organizovala dve godine zaredom, kako bi se sakupila pomoć za teško obolelog učenika i ta će akcija takođe trajati.

Treba da vidite 1200 ljudi u punoj Sali CZK, vredne ruke naše dece koja dva meseca pripremaju te novogodišnje ukrase, kolegenicu koja je pred penzijom, a stoji u holu od ujutru do uveče da sve to isprati… Pa ostale kolege koje pripremaju te muzičke tačke, to je stvarno jedna velika volja i želja da se pomogne – napominje Svetlana Mihajlović.

Česta su i druženja sa roditeljima koji se rado odazivaju i učestvuju u aktivnostima, poput šahovskog turnira, pripremanja novogodišnjh kolača u školskoj trpezariji, a biće priređeno i nešto od tih aktivnosti povodom uskršnjih praznika.

Slične vesti

1 comment

Godo 18.04.2024 - 09:14

Sve je to ok i super ali nije bilo za sve i kako se priča vladao je zakon jačeg.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!