Home InfoKultura Bespaltan nastup ansambla „Devojke iz Voronježa“ u okviru Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji

Bespaltan nastup ansambla „Devojke iz Voronježa“ u okviru Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji

Redakcija

U petak, 24. septembra, u okviru Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji, u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, sa početkom u 20 sati, nastupiće ansambl „Devojke iz Voronježa“.

Ulaz je slobodan, a zainteresovani mogu preuzeti ulaznice na biletarnici.

Laureat međunarodnih takmičenja i festivala, laureat nagrade Lenjinskog Komsomola, laureat nagrade Centralnog Federalnog okruga Rusije, ansambl „Devojke iz Voronježa“ osnovao je pri filharmoniji Voronježa narodni umetnik SSSR-a, kompozitor Konstantin Masalitov i direktor filharmonije Mihail Galinker.

Ansambl je gostovao u više od 40 zemalja širom sveta. Veoma su uspešne turneje ansambla po Rusiji kao i njihovi nastupi na forumima, festivalima. Nastupali su na najprestižnijim salama u Moskvi i Sankt Peterburgu U periodu od 2005 do 2019. učestvovali su kulturnim programima u okviru Međunarodnog televizijskog i filmskog foruma „Zajedno“ na Jalti gde im je u „Aleji zvezda“ 2010. godine dodeljena Zvezda ansambla.

Ansambl je gostovao i u kriznim područjima: ostrvo Damanskij na granici Sovjetskog Saveza i Kine, Avganistan, Laos, Etiopija, Šri Lanka, Jugoslavija, Černobilj, Severna i Južna Osetija.

Koncertni programi ansambla „Devojke iz Voronježa“ poneli su prestižne ruske i inostrane nagrade.Mnogo godina ansambl aktivno radi sa vodećim orkestrima narodnih instrumenata iz Moskve i Sankt Peterburga.

Na čelu ansambla je zaslužna umetnica Rusije Ana Kovrigina, koja je član ansambla od samog njegovog osnivanja. Muzički rukovodioci su zaslužni umetnik Voronješke oblasti Aleksej Popov i laureat međunarodnih konkursa Dmitrij Marfin.
Generacije i generacije se smenjuju u ansamblu „Devojke iz Voronježa“ ali se najbolje pevačke tradicije ansambla brižljivo čuvaju i neštedimice dele umetnost izvođenja, zvonke glasove i dušu.

Povodom 55. godišnjice u aprilu 2021. godine ansambl je nagrađen Počasnom poveljom Međuparlamentarne skupštine država članica Zajednice Nezavisnih Država, koju je potpisala predsedavajuća Saveta Međuparlamentarne skupštine zemalja članica ZND Valentina Matvijenko.

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!