Home Info „Apel demokratskoj javnosti“ – otvoreno pismo opozicionih odbornika

„Apel demokratskoj javnosti“ – otvoreno pismo opozicionih odbornika

by redakcija

Pismo prenosimo u potpunosti:

 

OTVORENO PISMO:
–    PREDSEDNIKU VLADE REPUBLIKE SRBIJE
–    PREDSEDNIKU NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE
–    PREDSEDNICIMA POSLANIČKIH KLUBOVA U NARODNOJ SKUPŠTINI
–    ZAŠTITNIKU GRAĐANA
–    MEDIJIMA

Apel demokratskoj javnosti Srbije

Kao što je crkva mesto za ispovedanje vernika, različite psihijatrijske ustanove mesto za rešavanje unutrašnjih problema ličnosti, tako je i Skupština institucija za odlučivanje o javnom dobru. Ako se njihove uloge pomešaju onda nastupa rastrojstvo kolektivnog uma i društvene racionalnosti.
Sednice Skupštine grada Smedereva, nažalost, kao da su prešle granicu društveno prihvatljive komunikacije na javnoj sceni. Odgovornost za takvo političko stanje snosi vladajuća koalicija na čelu sa gradonačelnicom Jasnom Avramović. Posle svakog, ali bukvalnog svakog, istupa opozicionih odbornika, gradonačelnica izlazi za govornicom i, bez ikakve želje da konstruktivno polemiše sa malobrojnim odbornicima opozicije u Gradskoj skupštini i obrazloži odluke koje su na dnevnom redu, već otvoreno vređa, napada ličnost govornika, etiketira, iznosi neistine o njihovom radu i institucija u kojima rade, naziva ih čovekomrscima i ljudomrscima pri čemu ističe svoju humanističku prirodu. Jednom odborniku kaže da laže, drugom odborniku kao odgovor na njegovo pitanje o ostvarivanju akcionog plana Turističke organizacije prebacuje ,,što ti nisi napravio turističku atrakciju od škole u kojoj radiš”, trećem pripisuje da bi želeo da televizija prenosi skupštinske sednice zato što voli da se slika, četvrtom da zna da se ovaj viđa sa jednim narodnim poslanikom i da sa njim može da razvija lovni turizam u Smederevu, doktoru da su jadni njegovi pacijenti, profesoru matematike da ne zna matematiku, profesoru istorije da ne zna istoriju…Na jednoj od sednica je i otvoreno pretila opozocionom odborniku, „sad nisi ništa, ne možeš nikada da uspeš u ovom gradu ja ti garantujem svojim životom“.

Svaku kritiku, a kritika valjda označava vrednovanje, prosuđivanje, ocenjivanje, svako, pa i najbezazlenije pitanje o kakvom predmetu iz domena rada lokalne samouprave, ona doživljava lično, kao atak na sebe, nezahvalnost opozicije za sve ono što čini za grad i njegove stanovnike, nepoštovanje za neumorni rad kojim se ona žrtvuje za opšte dobro. Uverena u svoju plemenitu misiju prevaspitavanja, ona ističe kako je ,,sredila” svoje odbornike, pa će tako isto da ,,sredi” i opozicione. Sa izlivima besa i gubitka samokontrole prepliću se pozivi na saradnju, otvorenost, potrebu da svi odbornici rade za dobrobit grada i sl. Vređanjem i ponižavanjem neistomišljenika, gradonačelnica se pozicionira kao nedodirljiva, odgovorna samo svojoj sujeti.
Ovakvo kontroverzno ponašanje najodgovornijeg čoveka grada u potpunosti odudara od proklamovanih i usvojenih društvenih i evropskih vrednosti u političkom životu i unosi haos u skupštinski život našeg grada.

Verujemo da građani koji su dali poverenje skupštinskoj većini nisu glasali da se vlast tako bahato ponaša prema odbornicima drugih političkih grupacija koji su takođe dobili poverenje na izborima da demokratski učestvuju u radu. 
Na taj način skupštinski rad postaje potpuna simulacija normalnog načina odlučivanja. Skupština je u potpunosti podređena gradonačelnici Jasni Avramović, koja sa Skupštinom grada i njenim predsednikom radi šta hoće onemogućavajući odbornike i pozicije i opozicije da obavljaju svoje dužnosti koje su im građani poverili i zbog kojih su ih i birali.

Takvom funkcionisanju skupštine doprinosi i Poslovnik o radu, član 49., koji daje mogućnost gradonačelnici da se javlja za reč kad hoće, da priča koliko hoće, bez prava odbornika na repliku. Ovo doprinosi da monolozi i uvrede traju neretko i više od sat vremena bez prestanka.
Ako je demokratija „vladavina većine uz prava manjine“, ona u Smederevu ne postoji!
Umesto da svaki dolazak gradonačelnice u Skupštinu grada bude praznik, on postaje pravi pakao za sve odbornike, pa i za odbornike skupštinske većine; umesto da se javlja za reč samo onda kada zaista ima šta da kaže, gradonačelnica drži duge besede ispovednog karaktera bez ikakve veze sa dnevnim redom; umesto da se skupština sastaje redovno, ona se zakazuje na samom izmaku zakonskog roka sa obimnim dnevnim redom od tridesetak tačaka što svodi njen rad na farsu.
Informacije su ,,kiseonik” za demokratiju a građani Smedereva se nalaze u samrtnom ropcu zbog hroničnog nedostatka ovog, za normalno funkcionisanje društva, životno važnog elementa.
Naime, zbog potpunog medijskog mraka koji u Smederevu vlada, građani nemaju ni najosnovnije informacije o onome što se u Skuštini i gradu zbiva. Gradska vlast na čelu sa Jasnom Avramović je ukinula televizijske i radio prenose zasedanja, pa se skupštinske rasprave vode u 4 zida.

Mediji i novinari kao ,,oči i uši” javnosti u Smederevu ne postoje. Ono malo dopisnika beogradskih listova i agencija nema normalne uslove za izveštavanje o dešavanjima u lokalnoj skupštini zbog čega je rizik od zloupotreba vlasti veliki. Poslednje zasedanje je stavilo u centar kritika i uvreda upravo novinare. Samovoljno i bahato su se satima smenjivale kritike, uvrede i pretnje direktno ugrožavajući rad novinara koji nastoje da istinito i blagovremeno izveštavaju građane u Smederevu i Srbiji o dešavanjima u gradu, a ne po diktatu gradonačelnice. Na ovakvo ponašanje reagovala su i brojna novinarska udruženja. 
Oštro osuđujemo, ovakvo ponašanje prema novinarima, koje pokazuje da je bahata vlast na čelu sa gradonačelnicom spremna da ide do kraja u gašenju javne reči, sloboda govora i mišljenja u Smederevu.

Drevni grad Smederevo, grad od starina, grad koji se ponosi svojom tradicijom i kulturom, ne zaslužuje da ima ovakvu vlast. Možemo slobodno reći da nikada nije bila gora situacija na javnoj i političkoj sceni od ove koje danas vlada. Po autoritarnosti i strahovladi ona se može uporediti jedino sa mračnim periodom neposredno posle rata, oktobra i novembra meseca 1944, kada je bilo dozvoljeno bukvalno sve. Ostaje nam samo nada da će u današnjim okolnostima izostati likvidacija političkih protivnika kao neprijatelja naroda.

05. oktobar 2016. godine

 

Odbornički klub „DSS-Srpski pokret Dveri“

Odbornički klub „Dosta je bilo“

Obornički klub „Za pravedno Smederevo – Dc, ZzS, Volja naroda“

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!