Home InfoEkologija Alasi čistili Dunav

Alasi čistili Dunav

by redakcija

Povodom Međunarodnog dana Dunava, alasi su u Smederevu organizovali akciju čišćenja reke kod pristaništa, a Somborci su prezentovali film o neophodnosti očuvanja ove evropske reke i potrebi otvaranja eko-parkova.

U Smederevu je akcija počela oko pet časova ujutro, zbog velike vrućine. Očišćeno je priobalje, posebno čep od smeća nagomilan kod pristana za brodove. Mališani Predškolske ustanove "Naša radost" su pravili brodove od reciklažnog materijala i oslikavali pločnike na šetalištu pored Dunava, a doprinos su dali i članovi Brodarskog kluba "Metalac", čiji su jedriličari izašli na vodu.

U Somboru je priređen program u u Dunavskom eko-parku na Trgu republike, posvećen neophodnosti očuvanja ove reke i životne sredine.

– Dunavski eko-parkovi su postali mesta uživanja na kojima najmlađi kroz zabavu stiču svest o značaju očuvanja najveće reke – rekla je Jovana Tufegdžić, predstavnik "Koka-kola sistema".

Eko-parkovi izgrađeni su u Somboru, Novom Sadu i Obrenovcu, a novi park će ove godini dobiti i Apatin. Uz solarno osvetljenje, park dobija plato s klackalicama, klupu koja oblikom simbolizuje tok Dunava, kao i kutak za odlaganje otpada za reciklažu. 

J. I – J. B.
 

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!