Home InfoEkologija OPREZ: Smederevo ove zime uvodi gas maske u svakodnevnu upotrebu?

OPREZ: Smederevo ove zime uvodi gas maske u svakodnevnu upotrebu?

by Redakcija

Naravno, ovo se ne događa, što ne znači da neće. Aerozagađenje u Smederevu je ovih dana toliko da bi gas maske zaista mogle da se stavljaju osim kapa i šalova.

Smederevo je grad koji prema zvaničnim izveštajima ima veoma zagađen vazduh, vazduh treće kategorije. Zbog ovoga godinama se ne skida s vrha liste najzagađenijih gradova u Srbiji.

Najveće zagađenje je u zimskim mesecima, a studije pokazuju da su u vrhu lestvice zagađivača  kućna ložišta.

Šta izlazi u atmosferu vidi se na fotografijama i  snimku koji je reporter SDCafe-a danas zabeležio. Crn, gust dim  na jednoj od smederevskih zgrada u strogom centru  skoro pola sata zagađivao je okolinu, a da je moglo da se izmeri zagađenje u tim trenucima, uređaji bi podivljali.

Nedeljama unazad, Smederevo prednjači  zbog koncentracije PM2.5 čestica, koja je često veća od preporučene granice. Povećane koncentracije PM10  i PM2,5 čestica trenutno se, prema upozorenjima Agencije za zaštitu životne sredine, zbog nedostatka vetrova,  u visokim koncentracijama zadržavaju u prizemnom sloju atmosfere.

Vest od pre neki dan koja je uznemirila ljude jeste najnovija studija naučnika sa Harvard univerziteta. Ona govori da povećana izloženost vazduhu zagađenom PM česticama povećava rizik od pojave autizma za 31% u trećem tromesečju trudnoće i za 64% kod novorođene dece.

Osim lokalne građanske inicijative i retkih pojedinaca koji se ovim problemom bave, lokalna vlast ne radi govoto ništa. Projekat gradske toplane, koja bi konačno izbacila mazut i ostale štetne enregnte, sve se ređe pominje, a kako čujemo, gradskim činovnicima se ne daju pare za to. Imaju preče projekte, više isplative. Za koga, jasno je svakome ko ume razmišlja.

Ovo što izlazi iz smederevskioh dimnjaka ne samo da zagađuje, od ovoga se umire!

Institut za zadravstvene efekte, na osnovu monitoringa vazduha i medicinske statistike, obznanio je podoatak da godišnje u Srbiji pre vremena umre 12.700 ljudi usled dugogodišnje izloženosti zagađenom vazduhu.

To je više od evropskog proseka.

Slične vesti

1 comment

NIKOLA TASIĆ CALE 03.02.2023 - 11:14

Dragi Smederevci i ini. Samo pre 4 dana dao sam svoj komentar na člank „Mrežom do vazduha“. Smatram jako dobrim to što postoji ova inicijativa, ali to nije dovoljno. Mislim da je potrebno:
– Pritisnuti gradsku vlast da oživi, event. poboljša Projekat „Toplifikacija Smedereva otpadnom toplotnom energijom iz Železare“ i konkuriše za sredstva (pare) u Evropskim fondovima za realizaciju. Takvo grejanje imaju svi evropski gradovi u kojima postoje Železare.
– Izgranja gradske toplane mnogo je skuplja od ove navedene varijante, jer: *potrebno je odabradi lokaciju u gradu, * uraditi sve vrste projekata, *tražiti dozvolu za izgradnju objekta i celu mrežu razvoda , *obezbediti sredstva (pare) od nekoga,…
– Elem, i za jedno i za drugo trebaju nam: dobra politička volja, spremnost za realizaciju, i…. pare !!!

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!