Home Info Znamo da upalimo visoku peć

Znamo da upalimo visoku peć

by redakcija

 

Visoka peć u Železari trebalo bi da bude upaljena između 20. i 25. aprila, kažu u Ministarstvu finansija i privrede, prenosi RTS.
 
Na posao se vratilo oko 2.000 radnika. Pripreme za pokretanje proizvodnje idu dogovorenom dinamikom.
 
Pripreme za pokretanje proizvodnje u Železari Smederevo idu dogovorenom dinamikom, kažu u Ministarstvu finansija i privrede. Iako se proteklih dana u javnosti moglo čuti da je visoka peć u jako lošem stanju, i da njeno paljenje zahteva složeniji proces, tvrde, problema neće biti. 
 
Visoka peć trebalo bi da bude upaljena između 20. i 25. aprila. Na posao se vratilo oko 2.000 radnika, a za konkurs za prijem novih – veliko je interesovanje. 
 
Radnici koji su se vratili na posao rade na pripremi paljenja jedne peći, tekućem održavanju, transportu i u luci. U proteklih devet meseci, koliko je visoka peć na tihom hodu, kako kažu u resornom ministarstvu, remontovana su sva ostala postrojenja. 
 
Aleksandar Ljubić, državni sekretar Ministarstva finansija i privrede kaže da očekuje da će u narednih mesec dana Železara početi da radi u smislu paljenja visoke peći. 
 
"Nakon toga očekujemo u vrlo kratkom periodu i izlazak gotovih proizvoda jer nam treba određeno vreme za tehnološki ciklus", kaže Ljubić. 
 
Ipak, paljenje peći zavisi od isporuke sirovina i energenata, nadležni tvrde da se uveliko ugovara nabavka koksa i čelične rude. 
 
Siniša Prelić iz Samostalnog sindikata Železare kaže da već od 20. marta očekuju da prve, manje količine sirovina stignu u novu luku. 
 
"Dobra vest je da novih 250 radnika treba da popune upražnjena proizvodna mesta naših radnika koji su otišli u penziju. Ali, verujte da negde ima otprilike oko 5.000 molbi koje su pristigle u poslednjih nedelju dana za prijem", kaže Prelić. 
 
Zaposleni su pristali da do kraja godine primaju 80 odsto zarade, a država, iako pokreće proizvodnju, nije odustala od traženja strateškog partnera za Železaru. 
 
Inače, kako je nedavno upozorio predsednik Udruženih sindikata Sloga Željko Veselinović, Železara nema stručnjake koji, posle devet meseci pauze, mogu da pokrenu rad visoke peći.

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!