Home Info Zlatni ključ japanskoj pesnikinji Kazuko Širaiši

Zlatni ključ japanskoj pesnikinji Kazuko Širaiši

redakcija

Nagradu „Zlatni ključ Smedereva“ na međunarodnom festivalu poezije „Smederevska pesnička jesen“ dobila je japanska pesnikinja Kazuko Širaiši.
 
Odbor za dodelu nagrade pesnikinji Kazuko Širaiši (79) obrazložio rečima da je dobitnica „jedna od najpoznatijih i najuglednijih pesnika Japana, veoma poznata i van granica svoje zemlje“.
 
„Objavila je veliki broj značajnih pesničkih knjiga, poezija joj je prevođena na više od dvadeset jezika, gostovala je najprestižnijim svetskim pesničkim festivalima i dobitnica je niza najznačajnijih književnih nagrada“.
 
Kazuko Širaiši rođena je u Vankuveru (Kanada) gde je provela najranije detinjstvo.  
Uoči rata 1938., porodica se preselila u Japan. Jedna je od najpoznatijih i najuglednijih pesnika ne samo u Japanu, već širom sveta. Njen performans poezije  prvi put je izveden u Roterdamu, na Međunarodnom festivalu poezije sedamdesetih godina prošlog veka.
 
Pesnikinja često gostuje na svetskim festivalima poezije, posebno u evropskim gradovima.  
Objavila je zbirke „Na grad padaju jaja“ (1951), Tigrova igra (1960); Peščani narod (1983); Onima koji se pojavljuju (1996); Majka lebdi, grad (2003) i niz drugih.  
 
Veoma je cenjena u Sjedinjenim Američkim Državama, Engleskoj i Nemačkoj, a u poslednje vreme, njeno gostovanje u Kini ostavilo je snažan utisak u pesničkom krugu te zemlje.  
 
Za njene aktivnosti karakteristična je multimedijalnost. Sarađivala je sa vrhunskim umetnicima džez muzike, avangardnim plesačima buto teatra.  
 
Festival u Smederevu objavio je dvojezično knjigu izabranih pesama  Kazuko Širaiši „Mala planeta“. Pesme je izabrala, prevela sa japanskog i pogovor napisala Kajoko Jamasaki.
 
Odluku o nagradi doneo je odbor Dragan Dragojlović, Slobodan Grubačić i Petar Bunjak.
 
Kazuko Širaiši je 25. dobitnik nagrade „Zlatni ključ Smedereva“.
 
(Kraj) msp

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!