Home Info Želvozu 34 miliona dinara iz Fonda za razvoj

Želvozu 34 miliona dinara iz Fonda za razvoj

by redakcija

Do Nove godine radnicima Želvoza biće isplaćeni minimalci za novembar i decembar i to iz sredstava iz Fonda za razvoj Ministarstva privrede. Za tu namenu država je obezbedila 34 miliona dinara.

"Do kraja nedelje radnici Želvoza dobiće linearno prvi minimalac u iznosu od oko 19.000 dinara. Sledeći bi trebalo da bude nešto veći i biće isplaćen najkasnije do poslednje nedelje decembra", uverava Zoran Jokić, generalni direktor Želvoza. 

Prošle nedelje radnici su potpisali dve izjave o založnom pravu na majsku i junsku zaradu. Time su se obavezali da, pošto će primiti novembarski i decembarski minimalac kao pomoć države, kasnije neće potraživati navedene zarade. Na taj način neće biti nejasnoća kada potraživanja pređu u tranzicioni fond.

Radnici Želvoza odavno nisu u prilici da biraju, tako da su najavljene isplate došle bukvalno u "minut do 12". I Sindikalci su utihnuli, kažu "bolje išta nego ništa". 

"Potpisivanje založnih izjava je završeno,odneti su spiskovi i sada očekujemo obećanu pomoć države. U Želvozu će ostati samo 350 radnika i krajnje je neizvesno šta će dalje biti sa fabrikom", kaže Milivoje Nojić, lider sindikata Sloga. 

Dragan Milijašević predsednik ASNS-a tvrdi da minimalci ne rešavaju problem. "Fabrika nema proizvodnju, nema novca za nabavku materijala, veliki broj radnika pisao je otpremnine tako da Želvoz bukvalno ostaje bez snage", smatra Milijašević.
Predsednik SRP-a, Saša Milovanović kaže da ne vidi perspektivu fabrike a skeptičan je i po pitanju isplate otpremnina. 

Želvoz je do sada izvršio samo deo obaveza prema Ministarstvu. 

29. novembra, dostavili smo predlog socijalnog programa sa iskazanim tehnološkim viškom. "Neophodno je međutim, napraviti bilans stanja i proceniti vrednost sve nepokretne imovine,a imamo 7 hektar prostora u halama, opreme, zaliha fabrike…Tu su i sudski sporovi iz oblasti radnog odnosa, zatim zaostale zarade, neisplaćene jubilarne nagrade… Morali smo da izaberemo proceniteljsku kuću koja će to da završi do 6.decembra", objašnjava Jokić.

Izvor: Naše novine

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!