Home InfoHronika Želvoz: Radnici na meti Roma lopova?

Želvoz: Radnici na meti Roma lopova?

by redakcija

Posle ranjavanja romskog dečaka, portiri „Želvoza“ tvrde da su oni žrtve. Krade ko stigne. U ponedeljak portiru kamenom razbijena glava. Pištolj opalio slučajno?

Dok se ispituje kako je portir „Želvoza“ Dragan M. iz službenog pištolja ranio dečaka romske nacionalnosti, koji je sa grupom dece ušao u krug fabrike, njegove kolege podigle su glas kako bi upozorile da su i njihovi životi ugroženi.

Oni kažu da su napadi kradljivaca eskalirali poslednjih godinu dana, a svakog meseca, bar jedan portir prođe sa teškim povredama.

U ponedeljak portiru je kamenicom razbijena glava, dok je drugi napadnut metalnom šipkom.

– Romi upadaju u krug fabrike u grupama od deset do petnaest, starosti od desetak do 30 godina. Većinom su povratnici iz domova i zatvora. Napadi su svakodnevni, nekada i više puta na dan. Napadaju nas sekirama, noževima. U poslednjem incidentu od pre dva dana, jedan radnik je dobio udarac šipkom u stomak, a drugi kamenicu u glavu. Ušivali su ga. Mene su udarili flašom u glavu s leđa u krugu fabrike, pa zato imam pet kopči – kaže Vladan Kocić, šef obezbeđenja u fabrici „Želvoz“.

Kocić napominje da policija ima sve podatke, poslovodstvo takođe, ali da je stanje sve gore, a šteta za fabričku imovinu sve veća. Kocić ne poriče da su portiri prinuđeni da potežu oružje kako bi se odbranili, i tvrdi da je ranjavanje dečaka Elmira Mitića (11) nesrećan slučaj.

– Pravila službe su ista kao kod policije. Prvi put vikneš stoj, sledeći put pucaš u vazduh, a ako si napadnut, potežeš oružje. Ni taj pucanj upozorenja nekada ne odvrati nasilnike. Ovo ranjavanje dečaka je sigurno nesrećan slučaj – kaže Kocić.

Nemar i nedovoljno obezbeđena imovina počeli su da se rešavaju pištoljima. Uprkos tome, rukovodstvo „Želvoza“ se ne odaziva na uporne pozive novinara. Oglasio se jedino Sindikat SRP koju poziva državu, kao vlasnika „Želvoza“ u restrukturiranju, da zaštiti radnike.

– Upozoravali smo da je nova sistematizacija desetkovala službu obezbeđenja. Trojica portira čuvaju više od 20 hektara fabrike. Ti ljudi su ostavljeni na milost i nemilost. Očekuju da jednog dana neko dođe i počne da im otima alat iz ruku – kaže Saša Milovanović iz Sindikalno-radničkog pokreta.

„Želvoz“ je državna fabrika od prošle godine nakon poništene privatizacije sa bivšim vlasnikom, rumunskim konzorcijumom „Remar-Grampet“.

 

NA KUĆNOM LEČENJU DEČAK Elmir Mitić ranjen je prošlog petka kada je grupa romske dece ušla u fabrički krug. Dvojica portira pokušala su da ih izbace, posle čega je došlo do razmene kamenica između dece i obezbeđenja. Portir Dragan M. potegao je službeni pištolj kako bi, kako tvrdi, pucao u znak upozorenja, ali je metak pogodio Elmira nanevši mu prostrelnu ranu na desnoj butini. Posle trodnevnog boravka u bolnici, otpušten je na kućno lečenje u dobrom stanju. U Osnovnom sudu vodi se istraga.

J.I.

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!