Home InfoDruštvo „Želvoz“ nije kamp za migrante

„Želvoz“ nije kamp za migrante

by redakcija

Glasine da bi deo fabrike "Želvoza", uz pomoć EU, država mogla da pretvori u prihvatni centar za migrante, demantuju u Ministarstvu rada.

"Želvozove" hale i ogroman prostor nadomak centra grada biće ponuđene na prodaju, jer je fabrika pred bankrotom, a najviše duguje državi. Fabrika je u stečaju a duguje čak 4,4 milijarde dinara.

Ovih dana navodno bi na mestu fabrike vagona mogao da nikne prihvatni centar za više hiljada azilanata. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je odbacio mogućnost da se u Smederevu napravi kamp za migrante.

– Ne gradimo nikakav centar, nemamo nijedan trajni kapacitet koji hoćemo da uvećamo. U Srbiji se neće graditi centar za 40.000 ili 4.000 migranata jer to nije politika zemlje – tvrdi ministar Vulin.

Smederevo je, inače, i prethodnih decenija bilo najveći izbeglički grad u Srbiji u koji se doselilo više desetina hiljada nevoljnika. Tačan broj se ne zna, ali je, prema nekim podacima, u grad došlo oko 24.000 izbeglih sa prostora Hrvatske, BiH i Kosova i Metohije.

U selu Radinac pre 20 godina otvoren je najveći kolektivni centar za izbegla i raseljena lica na Balkanu koji je, tek u maju ove godine, konačno zatvoren.

STOTINE NA AUTO-PUTU

Policija je prethodnih meseci, uglavnom na auto-putu kraj Smedereva, zatekla više stotina migranata iz Sirije, Konga, Gane, Bangladeša, Indije, Avganistana, Pakistana, Ugande, Sijera Leonea. Niko od njih nije imao dokumenta i svi su zatražilia azil u Srbiji i upućeni su u centre u Banji Koviljači i Krnjači.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!