Home ZanimljivostiZdravlje Da li ove promene na licu treba da vas brinu?

Da li ove promene na licu treba da vas brinu?

by redakcija

Čisto, lepo i negovano lice je posebna privilegija mnogih i san onih osoba koje imaju problematičnu kožu. Da biste se mogli pohvaliti zdravom kožom i blistavim tenom, neophodno je da vodite računa o redovnoj higijeni, koristite odgovarajuće kreme za tvoj tip kože, maske, pilinge i povremeno posetite dermatologa.

Preparati na prirodnoj bazi, masaža i razne druge metode kao što je joga lica takođe mogu da pomognu da imate lep ten.

Ipak, mnoge žene i devojke, preteruju kada je lice u pitanju i u želji da to izgleda kao lice sa naslovne strane koriste mnogobrojne, čak i nepotrebne tretmane u salonima. Sa druge strane postoje i one koje apsolutno ne obraćaju pažnju i ne bave se toliko svojim licem i nega im i nije baš na prvom mestu.

Gde je prava mera i koje to promene na licu treba da budu signal i crveno svetlo da nešto nije u redu?

Rozacea

Ako se na vašem licu pojavi crvenilo i to u predelu brade, obraza, čela, nosa, oko usta, pa čak i na kapcima, praćeno peckanjem i svrabom, i ako su dodatno vidljivi prošireni kapilari na tim mestima, onda se definitivno radi o hroničnoj bolesti kože koja se zove rozacea.

Uz crvenilo i svrab koji treba prvo da vas alarmiraju, kao nastavak procesa javljaju se i popucali kapilari na koži lica, a nakon toga sitne bubuljice tzv. akne rozacea, koje su ispunjene žutom tečnošću.

Kada se ova promena pojavi na nosu, javlja se i blagi otok u tom predelu lica pa deluje kao da je na nosu višak kože. Uz to je i crvenilo više nego naglašeno tako da je veoma neprijatno za onoga ko se sreće sa ovim problemom. Nega lica u ovom slučaju treba da bude pod nadzorom lekara.

Fleke po licu

Ako se desi da se na licu pojave tamnije ili svetlije fleke, koje mogu biti hrapave ili suve, blago ispupčene ili skroz zaravnjene, a da nisu one staračke pege koje su karakteristične za osobe u godinama onda je vreme da se posavetujete sa dermatologom i da proverite o čemu se zapravo radi.

Fleke po licu mogu biti signal i upozorenje za neku upalu ili infekciju u telu.

Pored toga moguće bolesti koje se ispoljavaju upravo sa mrljama na koži su:

 • dermatitis
 • psorijaza
 • vitiligo
 • smanjenje imuniteta
 • lišaj…

U dermatologiji su posebno poznate melazma i fleke po licu koje su slika i prilika povećanog taloženja pigmenta melanina u ćelijama kože. Javljaju se simetrične svetle ili tamno smeđe mrlje sa neujednačenim ivicama. Ono što dovodi do pojave ovakvih fleka je prekomerno izlaganje suncu ili hormonski disbalans. Tako da je potrebno da umereno boravite na suncu ili da prekontrolišete hormone.

Problematična koža lica

Problematična koža lica je sklonija raznim promenama kao što su mitiseri, akne ili upaljene akne. Uglavnom se radi o masnom tipu kože, gde postoji pojačano lučenje sebuma.

Zbog prekomernog lučenja sebuma pore na koži se začepljuju i pojavljuju se promene kao što su akne, mitiseri, crvenilo kože i još mnogo propratnih problema. Lice poprima vidljiv “masni sjaj” koji je veoma uočljiv, ružan i nimalo nije prijatan za onoga ko ga ima.

Oni koji imaju masnu kožu lica sa bubuljicama, jure ka cilju, a to je da kožu što više “isuše” i da se reše te jasno vidljive masnoće na obrazima, bradi ili čelu.

S druge strane, osobe sa previše suvom kožom lica susreću se sa problemom neprijatne zategnutosti kože, svraba i veoma često sa pojavom ekcema na licu.

Neki mešaju suvu kožu i dehidriranu kožu lica, a to svakako nije isto. Suva koža je stanje i tip kože. Dehidrirana koža je hrapava, pecka samo na pojedinim mestima tj. na onim mestima na kojima nedostaje vlage. Taj nedostatak se veoma brzo rešava redovnim mazanjem neke dobre hidrantne kreme.

Mnogo je veći i zahtevniji posao pravilna nege suve kože lica nego dehidrirane kože lica. previše suva i previše masna koža lica jeste problem sa kojim susret nije nimalo prijatan.

U svakom slučaju pravilna nega kože lica u oba slučaja podrazumeva redovno:

 • čisćenje lica
 • maske za suvu ili masnu kožu(zavisi od problematike)
 • odgovarajuće kreme
 • konsultaciju i savet dermatologa
 • pravilnu ishranu(gazirana pića, brza hrana i prosti šećeri dodatno zamašćuju lice).

Upaljene akne

Mnogo je vrsta akni i svaka je na svoj način loša po kožu lica i predstavlja veliku neprijatnost, a pored toga može biti signal i za neke druge probleme vezane za kožu.

Kako da prepoznate akne:

Postoji jedna vrsta akni koja podseća na male bele tačkice koje se nalaze na površini kože lica i to prvenstveno na čelu, nosu ili bradi. One su slika i prilika upravo zapušenih pora sa površine kože i bakterija koje se tu nalaze.

Ono što takođe treba da te zabrine jeste pojava bubuljica veličine do 5 mm koje su izrazito bele boje, dakle da se ispod njihove površine kao uzrok začepljenih pora nagomilanih bakterija nalazi gnoj. One mogu, ako se adekvatno ne leče da se upale i tada nastaju velike, gnojne i bolne bubuljice. Tada njihova veličina može da bude i preko pet milimetara i da nakon zarastanja ostavljaju velike ožiljke.

Zašto pojava ovakvih akni treba da vas brine?

Razvoj ovakvih akni je pod uticajem sledećih  faktora:

 • povećano lučenje sebuma
 • aktivne bakterije na površini kože
 • upalni proces ispod kože

Veoma je jasno da se kod ovakvih promena na licu na samoj površini kože i u njenim porama dešavaju upalni procesi koji sprečavaju da koža diše i da se razmena kiseonika odvija onako kako treba.

Hormonske bubuljice

Od ranog puberteta, pa čini se kroz čitav život, žene se bore sa bubuljicama koje imaju i te kako veze sa njihovim hormonalnim statusom. Signali koje nam šalju bubuljice vode nas do hormona, tako da su neke jasan znak da treba obavezno prekontrolisati svoj hormonalni status.

U predmenstrualnom periodu može da se pojavi poneka bubuljica koja nam najavljuje skoru menstruaciju. Ove bubuljice upravo su rezultat pojačanog stvaranja estrogena i progesterona koji je karakterističan za taj period.

Ako se u ovom periodu pojave bubuljice u mnogo većem broju nego inače i ako se to nastavi iz meseca u mesec tada obavezno treba da prekontrolišete hormone. Ovo može biti najava i nečeg možda ozbiljnijeg kao što je na primer pojačan rad jetre, hipertenzija, povečan rizik od nastanka tromboembolije…

 

Još neki problemi sa kožom

Postoje razne vrste osipa. Poznati su  mnogi oblici dermatitisa, do osipa koji nastaje od neke namirnice, koprivnjače, osipa od vrućine ili od prekomernog izlaganja suncu, herpesa…

Ako se tako nešto pojavi na vašem licu, odnosno čim se pojavi nešto što nije karakteristično za vaše lice, obavezno se javite dermatologu, kako biste dobili pravi savet i pravu terapiju. U takvim situacijama nemojte ništa preduzimati na svoju ruku. Procedura koju zahtevaju ovakve promene je nešto što mora da se odradi pod budnim okom lekara specijaliste.

Lice nam šalje signale i promene koje se dešavaju ti mogu biti od velike koristi, zato što nas navodi da prekontrolišemo svoje zdravlje, a to je uvek dobar izbor.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!