Home Info Zbog slika štrajka na fejsbuku sedmoro radnika turske fabrike tekstila dobilo otkaze

Zbog slika štrajka na fejsbuku sedmoro radnika turske fabrike tekstila dobilo otkaze

by redakcija

Dan nakon jednodnevne obustave rada zbog neisplaćenog prekovremenog rada, sedmoro radnika turske fabrike tekstila “Kajzen” u Smederevu u subotu je dobilo otkaz sa obrazloženjem da su objavljivanjem fotografija štrajka na Fejsbuku “odali poslovnu tajnu”

Dan nakon jednodnevne obustave rada zbog neisplaćenog prekovremenog rada, sedmoro radnika turske fabrike tekstila “Kajzen” u Smederevu u subotu je dobilo otkaz sa obrazloženjem da su objavljivanjem fotografija štrajka na Fejsbuku “odali poslovnu tajnu”.

– Pozvali su me u kancelariju direktora, i saopštili da sam odao poslovnu tajnu jer sam slikao i objavio na Fejsbuku fotografiju radnika u štrajku. Rekli su da zbog toga mogu da završim u zatvoru od tri meseca do pet godina. Pretili krivičnom prijavom. Ponudili su mi sporazumni raskid radnog odnosa, što sam odbio, kao i još četvoro kolega, pa su rekli da ne dolazimo više na posao. Tri koleginice su u strahu potpisale, priča jedan od otpuštenih radnika čije ime je poznato Redakciji.

Podsetimo, oko 300 zaposlenih je u petak zaustavilo mašine jer im poslodavac pola godine nije platio prekovremeni rad, a tvrde da gotovo svakodnevno rade po deset, pa čak i 12 sati. Štrajkači su posle par sati protesta poslati kući, uz obećanje da će plate i “prekovremeni” dobiti istog dana, što se i dogodilo. Međutim, u subotu kada su došli na posao, sedmoro štrajkača sačekali su otkazi.

Udurženi sindikati “Sloga” najavili su da že pružiti zaštitu otpuštenima pred domaćim i međuanrodnim isntitucijma.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!