Home InfoDruštvo Završeno odmaralište na Rtnju nakon sedam godina kašnjenja

Završeno odmaralište na Rtnju nakon sedam godina kašnjenja

redakcija

Sa bezmalo sedam godina zakašnjena i potrošenih više od pola miliona evra, vlast u Smederevu uspela je da privede kraju adaptaciju Odmarališta na planini Rtanj.

Vest u jednom nacionalnom mediju kaže da je posao gotov i da je reč o novoizgrađenoj zgradi površine 680 kvadrata. Računica kaže da je ovo koštalo 63,5 miliona dinara iliti 530.000 evra para poreskih obveznika Smedereva i Srbije.
Iz gradske kase Smedereva dato je 40,5 miliona dinara a država je pripomogla sa još 23 miliona.

I to nije sve. Trebaće još par miliona da se objekat opremi neophodnim nameštajem.
Ništa nije mnogo kada su u pitanju deca, ali ostaje nedoumica da li je ovaj projekat preplaćen.

Objekat je trebalo, po ugovoru, da bude završen 2012. godine.
Niko nije objasnio zašto je posao koji je trebalo da se završi za godinu dana- trajao skoro osam godina. Ne zna se ni da li su firme koje su ga radile – konzorcijum ITG-VIG- platile penale za ova kašnjenja. Kao po običaju, vlast u Smederevu građanima ne polaže račune kako troši njihove novce.

Vrednost ugovorenih radova 2012. iznosila je 32,5 miliona dinara, a mesec dana po potpisanom ugovoru cena je „skočila“ za još 8 miliona. Godine su prolazile, nije se nazirao kraj, a para je bilo sve manje.

Kad je bivša gradonačelnica Avramović javno rekla da ne da više novca iz budžeta za ovaj projekat koji je neskirveno bio u “nadležnosti” SPS-a, ova stranka povukla je svoje veze i izboksovala dodatnih 23 miliona iz republičkog budžeta preko ministarke bez portfelja iz svojih redova Slavice Đukić -Dejanović. Doduše, imali su projekat.

Tako su, posle nekoliko godina pauze, koja takođe nije objašnjenja, nastavljeni radovi 2020. Obavezu da posao okonča na tenderu dobila je ponovo ista firma ITG koja je od početka u njemu, a čiji je vlasnik istaknuti funkioner SPS Milija Barović.

Nije na odmet da podsetimo da je 2012. grad osnovao čak i lokalnu firmu „Smederevsko odmaralište na Rtnju“, kojom je rukovodio kadar SPS-a. S obzirom na to da su svi rokovi prolazili, a na plate zaposlenih godišnje odlazili milionski iznosi, lokalna vlast je ugasila firmu i objekat dala na upravljanje PU „Naša radost“.
Vlasnik firme ITG u to vreme bio je član Gradskog veća ispred SPS-a zadužen za rad lokalnih javnih preduzeća. To je podstaklo pitanja o mogućem sukoba interesa jer su pod njegovom nadležnošću bili odmaralište koje je gradila njegova firma, i tadašnja Direkcija za izgradnju, koja je izradila projektnu dokumentaciju. Naravno, i to je prošlo.

Da li će iko ikada građanima ponuditi specifikaciju posla vrednog 63,5 miliona dinara? Sva je prilika da neće! Da li će građani progutati i ovu priču, poput mnogih, sva je prilika da hoće.

3 comments
0

Slične vesti

3 comments

sladjan 08.10.2020 - 12:16

fantasticno mesto za decu i mlade!!!!!!!zavrseno je to je bitno!a sto ga radili lopovi i sto je bilo sve i svasta nema veze!!!!!

Reply
Jasna Jasna 09.10.2020 - 08:53

Čist kriminal SPS Barovića i svih partnera SPS u vlasti.

Reply
Gradjanin 09.10.2020 - 11:07

Narode…st… cutis a tvoje pare odose i u tudje dzepove?

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!