Home ZanimljivostiNauka Zašto smo gladni posle alkohola?

Zašto smo gladni posle alkohola?

by redakcija

Retko ko odoli da ne pojede neki masni specijalitet iz kioska brze hrane nakon “koje čašice više” popijene u provodu.

Naučnici sada imaju objašnjenje zašto i najsnažniji karakter popušta pred krčanjem stomaka posle ispijanja alkohola. 

Dr Vilijam Ajler sa Univerziteta u Indijani kaže da mozak igra ključnu ulogu u regulisanju konzumacije hrane, nakon što je sproveo studiju o efektima alkohola na žene. 

“Naše istraživanje je pokazalo da alkohol može povećati osetljivost mozga na mirise i izgled hrane, zbog čega naša volja da joj se odupremo slabi. Mnoga alkoholna pića već imaju ‘prazne’ kalorije, pa kada ih ukombinujete s efektom aperitiva, mogu dovesti do energetskog disbalansa i gojenja”, objašnjava dr Ajler. 

Za potrebe studije on je angažovao 35 žena zdrave telesne težine, koje su analizirane u dve odvojene posete. Tokom prve intravenozno su dobile alkohol, a u drugom su dobile slani placebo rastvor. 

Ispostavilo se da su žene koje su intravenozno dobile alkohol mnogo intenzivnije reagovale na mirise i izgled hrane i kasnije pojele obilnije obroke. 

Ipak, profesor nutricionizma na Tehnološkom univerzitetu u Teksasu Martin Binks kaže da je ova studija samo “zagrebala površinu”. 

“Veza između alkohola i hrane se često pojednostavljuje, a ova studija otkriva složenije procese koji moraju dodatno da se ispitaju”, kaže on. 

Otkrića će biti objavljena u novom izdanju stručnog časopisa “Obesity”.

Izvor: NEWS.COM.AU

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!