Home ZanimljivostiAutomoto Da li je ovo najskuplja Alfa na svetu?

Da li je ovo najskuplja Alfa na svetu?

by redakcija

Alfa Romeo 8C 2900B Lungo Spider iz 1939. mogla bi da uđe u istoriju kao najvredniji automobil ove italijanske marke. Procenjuje se da će na predstojećoj aukciji klasičnih automobila dostići cenu od čak 25 miliona dolara! 

Iako Alfa Romeo trenutno nije na svom nekadašnjem nivou, brend sa bogatom istorijom i sjajnim rezultatima u proizvodnji sportskih i trkačkih automobila pokušava da povrati poziciju koji je svojevremeno imao u auto-industriji.

U vreme kada je nastala, Alfa 8C 2900 smatrala se jednim od najnaprednijih sportskih automobila. Ispod haube nalazi se redni osmocilindarski motor zapremine 2.905 ccm, sa 180 ks.

Primerak koji će se 20. avgusta naći na aukciji u Montereju, Kalifornija, proizveden je 1939, ali mu se gubi trag u periodu do 1949. kada je uvezen iz Italije u Brazil. Iste godine, automobil je osvojio prvo mesto u trci na stazi Interlagos.

U narednih par decenija, na ovoj Alfi izvršene su velike modifikacije. Između ostalog, šasija automobil je skraćena kako bi mogao da se ugradi novi motor.

Vozilo je sedamdesetih godina 20. veka ponovo prešlo okean i vraćeno je u Evropu, a krajem 90-tih izvršena potpuna restauracija. Obnovljena Alfa izložena je 1999. na izložbi Pebble Beach konkurs elegancije u Sjedinjenim Državama, gde je osvojila drugo mesto u svojoj klasi.

Foto: rmsothebys.com

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!