Home InfoDruštvo Zaštitimo decu od uticaja duvanske industrije – glavna poruka Dana bez duvana

Zaštitimo decu od uticaja duvanske industrije – glavna poruka Dana bez duvana

by redakcija1

Prateći promene kojima svi svedočimo, kampanja ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvana koji se obeležava 31. maja, nosi naziv „Zaštitimo decu od uticaja duvanske industrijeˮ.

Naime, proizvodi kao što su elektronske cigarete i nikotinske kesice i/ili snus postaju sve popularniji među mladima, navodi Zavod za javno zdravlje Požarevac ovim povodom.

Zato je cilj ovogodišnje kampanje informisanje javnosti o opasnostima upotrebe duvana, kao i o poslovnim praksama duvanskih kompanija usmerenim na mlade, s obzirom na to da se procenjuje da 37 miliona mladih, uzrasta od 13 do 15 godina u svetu koristi duvan.

Procenjuje se da je 12,5% adolescenata u Evropskom regionu koristilo e-cigarete 2022. godine, u poređenju sa 2% odraslih.

U nekim zemljama regiona, stope upotrebe e-cigareta među školskom decom su 2-3 puta veće od stopa pušenja cigareta.

U našoj zemlji, prema poslednjim podacima iz Istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Republici Srbiji 2022.godine, jedna petina učenika uzrasta 11, 13 i 15 godina (19,7%) je probala elektronske cigarete tokom života, pri čemu korišćenje elektronskih cigareta i snusa raste sa uzrastom.

Prema Istraživanju o upotrebi duvanskih i srodnih proizvoda među populacijom starosti 18-64 godine u Srbiji s kraja prošle godine, više od trećine odraslog stanovništva u našoj zemlji (37,9%) povremeno ili svakodnevno puši cigarete. U najvećem procentu to su osobe u starosti od 35-44 godine.

Takođe, 85% stanovnika uzrasta 18-64 godine navelo je da je izloženo duvanskom dimu u ugostiteljskim objektima, a 43% na svom radnom mestu.

Istovremeno skoro četvrtina anketiranih (23%) navodi da je izloženo aerosolima elektronskih cigareta, a trećina (33%) navodi da im to smeta.

Prema rezultatima ovog Istraživanja, pušenje nije dozvoljeno u manje od jedne petine domaćinstava.

Epidemija duvana je jedna od najvećih pretnji po javno zdravlje sa kojom se svet ikada suočio, od koje umire preko osam miliona ljudi. Od toga je više od sedam miliona smrtnih slučajeva rezultat direktne upotrebe duvana. U Srbiji najmanje 15 000 ljudi godišnje umire od tih posledica.

Upotreba duvana dodatno doprinosi i siromaštvu jer se novac troši na njegovu kupovinu, kao i povećavanju troškova zdravstvene zaštite (za lečenje bolesti izazvanih upotrebom duvana), a posledica je i smanjenje trajanja života i njegovog kvaliteta.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!