Home Info Zapelo sa Esmarkom pa tražimo još 15 dana

Zapelo sa Esmarkom pa tražimo još 15 dana

by redakcija

Teški pregovori naše vlade i američkog „Esmarka” o preuzimanju „Železare Smederevo”, nisu blizu kraja kako se ovih dana stekao utisak. Kako „Politika” saznaje iz dobro obaveštenih izvora, naši državni zvaničnici poslali su u Brisel zahtev da se rok za prodaju čeličane produži za 10 do 15 dana. Inače, rok da se „Železari” udahne treći život, kako je to jednom prilikom simbolično nazvao ministar finansija Dušan Vujović, ističe 31. januara. Nakon tog datuma, po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji je naša zemlja potpisala sa Evropskom unijom, država Srbija više neće moći da pomaže svoju čeličnu industriju.

Naš izvor očekuje da će naša vlada od Brisela dobiti zeleno svetlo za produžetak pregovora i da će posao biti gotov do 15. februara.

– Pregovori se sada vode na tehničkom nivou. Dijalog će biti ponovno nastavljen u ponedeljak, kada u Srbiju ponovo dolazi Džejms Bušar, predsednik „Esmark” grupe i nakon što se premijer Aleksandar Vučić vrati s puta – kaže naš izvor i dodaje da je uz zahtev za produžetak roka u Brisel poslat i biznis plan za „Železaru”.

Šta je bila tačka spoticanja u pregovorima i zašto posao neće biti završen do 31. januara? Prema našim saznanjima zapelo je oko garancija, jer je Vlada Srbije tražila od „Esmarka” da položi jemstvo da će proizvodnja čelika biti obezbeđena na duži rok.

– I jedna i druga strana znaju da „Železara” ništa ne vredi. Zato je i prethodna vlada preuzela za jedan dolar. Ova kompanija mesečno državi pravi gubitke od 10 do 15 miliona evra. Međutim, „Železara” ima sirovine u vrednosti od 95 miliona dolara na kojima „Esmark” može da zaradi od 15 do 20 miliona dolara – objašnjava naš sagovornik.

Ključno je da se pokrene druga visoka peć, kako bi se nekoliko puta povećao trenutni nivo proizvodnje. To nije moguće bez finansijskih sredstva. Prema našim saznanjima, „Esmark” će za te namene podići kredit u iznosu od 200 miliona dolara. Država Srbija neće biti garant za taj zajam, jer je naš javni dug veoma visok, a to nije moguće i po dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Od „Esmarka” su tražene i garancije da neće otpuštati radnike.

Iako u javnosti može da se čuje da dug „Železare” prelazi pola milijarde evra (bankama oko 260, dobavljačima 120 i za sirovine oko 145 miliona evra), naš sagovornik kaže da je država u prethodnoj godini svoja potraživanja već „ispeglala”.

U slučaju da pregovori ne uspeju, postoji opasnost da čeličana ode u stečaj, jer država, ako Brisel ne produži rok, od 1. februara gubi pravo da finansijski ili na bilo koji drugi način dotira „Železaru” i njenu proizvodnju, narušavajući tako konkurenciju na tržištu Evropske unije. Posle tog datuma prestaju svi vidovi povoljnosti – od poreskih do olakšica u transportu. Ako „Železara”, u slučaju neuspešnih pregovora, ne ode u stečaj, a država nastavi da pomaže njen rad, time bi se direktno kršio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

U planu za restrukturiranje, za koji zeleno svetlo daje Brisel, treba da budu definisani precizni detalji, kako bi Evropska unija mogla da nadgleda njegovo sprovođenje.

Osnivač i prvi čovek „Esmark stil grupe” Džejms Bušar obećao je, ranije, da će ta kompanija u srpsku čeličanu uložiti 400 miliona dolara u narednih nekoliko godina, kao i da neće otpuštati radnike. Samo u 2015. godini investirali bi 28 miliona dolara, pokrenuli bi drugu visoku peć koja već neko vreme ne radi.

Pravo učešća na tenderu za dokapitalizaciju „Železare”, koji je raspisan 5. decembra prošle godine, imali su investitori čiji je godišnji prihod u poslednje tri godine pojedinačno bio najmanje 300 miliona dolara. Obaveza kupca prema tim uslovima je da do kraja 2016. pokrene proizvodnju u drugoj visokoj peći koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći „jedan”.

Očekuje se da će „Esmark” proizvodnja dostići maksimalno dva miliona tona čelika godišnje, a možda i više.

Treći život

„Železara” je prvi put prodata nakon stečaja u martu 2003. američkom „Ju-Es stilu” za 23 miliona dolara i do početka 2012. bila je veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije. Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila„Železaru” od američkog „Ju-Es-stila” za simboličan jedan dolar. Ukoliko bi „Esmark” preuzeo smederevsku čeličanu, time bi se „Železari” udahnuo treći život.

M. Avakumović, A. Telesković

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!