Home Info Postoji granica ispod koje vlada neće ići

Postoji granica ispod koje vlada neće ići

by redakcija

U postupku prodaje Železare Smederevo postoji granica ispod koje Vlada Srbije neće ići, a to je državni interes, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić i naveo da smederevska Železara sama može da ostvaruje između 1,2 do 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije.

"Mi nećemo da prodamo Železaru na način da sutra imamo rizike, jer smo uradili pogrešan posao", rekao je Sertić na TV Pink i dodao da pregovori sa Esmarkom dugo traju zato što se moraju usaglasiti mnogi detalji, od broja radnika, kvaliteta i odnosa budućeg novog vlasnika prema zaposlenima, do dugoročnih obaveza Železare, a tu je i interes Esmarka koji želi da ostvari profit.

Prema njegovim rečima, u biznisu uvek postoje rizici i morate da uradite stručnu analizu i procenu koja će garantovati da će se u narednih tri do pet godina posao obavljati bez većih problema.

U slučaju prodaje Železare Smederevo, Sertić je rekao da vlada mora da vodi računa o preuzetim obavezama sa MMF-om, Svetskom bankom i EU i da se to uklopi u održivi sistem koji će doneti prihode Esmarku, prihod državi i da zadrži elemente dugoročnosti i održivosti.

Govoreći o investicijama u privredi, Sertić je rekao da je povećan broj domaćih investitora u domaću privredu, tako da je njihov broj skoro izjednačen sa stranim ulagačima i naveo da trenutno u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) ima više od 40 projekata investitora sa kojima se vode razgovori.

Sertić je podsetio da je u 2014. započeto 14 novih projekata stranih investitora, u kojima će biti zaposleno oko 4.000 novih radnika.

Odgovarajući na pitanje šta država Srbija čini da privuče strane investitore, Sertić je rekao da promociju naše privrede obavljaju premijer i članovi vlade u svakom svom bilateralnom susretu sa stranim državnicima i prilikom zvaničnih poseta stranim državama, a to čine i privredne komore i SIEPA.

U pitanju je mnogo procesa koje treba obaviti do konačnog zaključenja ugovora o investiciji i resorno Ministarstvo upravo radi na jačanju kapaciteta, kako se susret sa potencijalnim investitorom ne bi završio samo na informativnom razgovoru, već da se oformi uslužni servis iza koga će stajati država, koja će podržati investitora od momenta dolaska u Srbiju do započinjanja posla, pa čak i posle toga, najavio je Sertić.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!