Home ZanimljivostiTehnologija WhatsApp preko 18 milijardu poruka u jednom danu, koristite li ga?

WhatsApp preko 18 milijardu poruka u jednom danu, koristite li ga?

redakcija

 

Potencijalna smrt SMS poruka nagađa se već godinama, s obzirom da za razliku od internetskih messaging alata nešto i košta. S nevjerojatnim rastom smartphoneova i internetske komunikacije sve se manje pišu klasične poruke, a WhatsApp je u siječnju potvrdio preko 18 milijardi poslanih poruka putem svoje mobilne aplikacije u samo… jednom… danu!
 
Propast SMS-a značio bi loše vijesti za telekomunikacijske kompanije koje su samo u 2011 od SMS poruka zaradile više od 128 milijardi dolara.
 
Instant Messaging novi kralj komunikacije?
Najnovija istraživanja pokazuju kako bi relativno uskoro instant messaging (IM) servisi poput WhatsAppa mogli zamijeniti SMS i postati glavni način mobilne komunikacije. Predviđa se da će do 2018. tek 38 posto ukupnih korisnika imati pretplatu na svojim mobilnim uređajima, dok će ostali koristiti Internet kao glavno sredstvo komuniciranja: VoIP, WhatsApp itd.
 
Najveći pad popularnosti SMS-a zabilježen je u razvijenim zemljama svijeta poput Nizozemske i SADa, prenosi Royal Pingdom. Ukoliko dosad niste preuzeli WhatsApp ili sličnu aplikaciju, uskoro ćete to sigurno učiniti. WhatsApp konkretno je dostupan ne samo za iPhone i Android, već i Windows Phone, BlackBerry…
 
Jedini nedostatak IM servisa jest to što zahtijevaju smartphone da bi radili, dok SMS može koristiti bilo koji mobitel. Drugi problem bi mogao biti taj što svi s kojima želite komunicirati putem IM servisa moraju koristiti isti servis kao i vi. Danas je WhatsApp vodeći u tom području, dok su ostali poput Facebooka i Googlea opasno blizu, pri čemu je Facebook Messenger među popularnijim izborima zbog integriranosti s najvećom društvenom mrežom na svijetu. Za razliku do Facebooka, doduše, WhatsApp svojim sučeljem replicira osječćaj da se SMS-ate. Za koga vi mislite da će na kraju izaći kao pobjednik?
 
Sven Duplić

Izvor: netokracija

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!