Home Info Počelo obeležavanje stogodišnjice Železare Smederevo

Počelo obeležavanje stogodišnjice Železare Smederevo

redakcija

 

Kompanija Železara Smederevo d.o.o, obeležava danas veliki jubilej fabrike – vek postojanja.
 
Povodom veka postojanja, u Centru za informisanje Železare Smederevo danas je otvorena izložba fotografija „100 godina Železare u Smederevu (1913-2013) i 100 godina industrije čelika u Srbiji“. Istovremeno, izložbom je obeležen još jedan jubilej „60 godina fabričkih novina“, koje nose epitet najstarijeg lista u Smederevu.
 
Istorijat Železare i njen razvojni put predstavljeni su izložbom fotografija i dokumenata, počev od inicijative za osnivanje Srpskog Akcionarskog Rudarsko Topioničkog Industrijskog Društva (SARTID) do danas.
 
Austrougarski STEG (Društvo državnih železnica), zajedno sa srpskim kapitalom, uputio je 20.februara 1913.godine ministru Narodne privrede molbu za osnivanje SARTID-a. Sa srpske strane, od viđenijih akcionara, molbu je potpisao Đorđe Vajfert, industrijalac i guverner Narodne banke Kraljevine Srbije. 
 
Osnivanje SARTID-a odobreno je 10.maja iste godine, a 26.maja je održan osnivački zbor akcionara u Beogradu, na kojem je izabran Upravni odbor i predsednik Zbora. Statutom je definisano ime novog akcionarskog društva – SARTID, koje je upisano u Registar prvostepenog trgovinskog suda u Beogradu 1.juna 1913.godine.
 
Izložbom fotografija kroz različite vremenske periode i najznačajnije godine razvoja predstavljena je tradicija fabrike i njeni zaposleni od 1913.do 2013.godine.
 
Danas je u istom prostoru otvorena i izložba novina i publikacija o Železari, povodom još jednog značajnog jubileja – 60 godina fabričkih novina, najstarijeg lista u Smederevu. Prvi broj lista „Železara“ objavljen je 21.februara 1953.godine, što je dve nedelje ranije od najstarijeg gradskog nedeljnika koji se i danas izdaje pod imenom „Naš glas“.
 
Fabričke novine, izdavane tokom 60 godina, bile su i ostale vredno svedočanstvo o Železari, njenom izrastanju u srpskog giganta, o proteklim godinama, o radu, vrednostima koje su se poštovale, i njenim ljudima, stručnim, vrednim, hrabrim, požrtvovanim, kakvi su i danas zaposleni Železare Smederevo.
 
Železara danas ima pogone u Radincu kod Smedereva, u Šapcu i Kučevu i ponosno slavi ovaj veliki jubilej, u nadi da će uskoro ponovo pokrenuti svoju proizvodnju čelika i nastaviti tradiciju dugu 100 godina.
 
Predstavnicima medija obratila se portparol Železare Smederevo, Dušanka Ranković, istakla je da je svakako reč o najznačajnijem datumu u istoriji fabrike, poslovnoj istoriji Smedereva i svih generacija Smederevaca koji su u ovim pogonima radili, živeli uz fabriku i stvarali njenu istoriju. Gosti su posluženi i rođendanskom tortom.

Izvor: Grad Smederevo

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!