Home Info Voda za piće na tri od ispitane 24 česme

Voda za piće na tri od ispitane 24 česme

redakcija

Zavod za javno zdravlje Požarevac uzeo je i obavio mikrobiološke i osnovne fizičko-hemijske analize vode sa 24 javne česme i utvrdio da je ispravna voda sa tri česme dok je ostale Zavod po promenama koje vodu čine ne odgovarajućom za piće podelio u četiri grupe.

Samo sa javne česme Segda u Radincu, Spomen česmama u Osipaonici i u Skobalju voda je mikro-bakteriološki i hemijski dobra za piće.

Voda je mikrobiološki ispravna, ali hemijski ne odgovara, uglavnom zbog povećanih koncentracija amonijaka, povećane elektroprovodljivosti i zbog mirisa.

U tu grupu spadaju javna česma u krugu Bolnice u Smederevu i kod Saborne crkve, i javne česme u selima Ralja, Vodanj, Lugavčina, Saraorci.

Treću grupu čine kaptirani izvori u kojima je voda mikrobiološki ispravna, ali hemijski ne odgovara najčešće zbog povećanih vrednosti nitrata i promenjenog mirisa.

U tu grupu spadaju javna česma kod smederevskog Monopola (promenjen miris, povušena mutnost), u Ulici Filipa Višnjića (povećana koncentracija amonijaka, povišena pH vrednost, promenjen miris) i javna česma kod Doma starih (povećana koncentracija nitrata).

Četvrtu grupu čine kaptirani izvori, i  arteški bunari, koji imaju mikrobiološku neispravnost: pored vode sa Ćir Antine česme u Smederevu u kojoj su nađene koliformne bakterije, neispravne su vode na javnim česmama u selima Landol, Drugovac, Ralja, Kolari i Petrijevo u kojima su nađene bakterije fekalnog porekla.

Petu grupu čine kaptirani izvori i arteški bunari koji imaju fizičko-hemijsku i mikrobiološku neispravnost.

Većina tih česmi je u Smederevu: dve kod društvene pekare Ishrana, jedna kod Osnovne škole J. J. Zmaj i dve spomen česme u Suvodolu i Vučaku.

msp

 

 

 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!