Home Info Vlast u Smederevu po ugledu na republičku

Vlast u Smederevu po ugledu na republičku

by redakcija

Ni četiri dana posle ubedljive pobede SNS na izborima u Smederevu, nijedna stranka se još nije oglasila. Izborne rezultate ne komentarišu ni gubitnici ni pobednici, pa tako nema ni naznaka ko će činiti vlast u gradu.

SNS je ubedljivo pobedila, a mesta u budućem savezu skupštine grada obezbedilo je pet lista. Od 70 mandata, naprednjacima pripada 44, što znači da mogu samostalno da vladaju. Lista Ivica Dačić SPS osvojila je devet, a Demokratska stranka – Andreja Pavlović, osam mesta za odbornike.

Osim ovih stranaka, koje su i do sada imale predstavnike, u skupštini grada novajlije će biti GG "Dosta je bilo – Saša Radulović" koja je dobila pet mandata, a mandat manje (četiri) koalicija "Dveri-DSS-Igor Švonja".

Iakao imaju više nego komotnu većinu i mogućnost da samostalno formiraju vlast, SNS ne saopštava hoće li nastaviti dosadašnju saradnju sa SPS ili ne. To će, prama izjavama upućenih u ovu problematiku, umnogome zavisiti od odluka na republičkom nivou, odnosno čeka se signal iz centrale stranke.

Nasuprot dobrom rezultatu na republičkim izborima, radikali su u čitavom Podunavskom okrugu ostali ispod cenzusa. Nezvanično, u Smederevu radikalima je nedostajalo oko 80 glasova do cenzusa.

SPS takođe ćuti, kao i ostali. Demokrate su bolje prošle na lokalu nego na republičkim izborima, ali, zasad se ne raduju, makar ne javno. Čak se ni GG "Dosta je bilo" koja će, po prvi put zauzeti mesta u gradskoj skupštini, nije obratila biračima. Njih predvode doktor Dragan Rudinac i bivši direktor Gimnazije Milutin Vučković.

U dosadašnjem sazivu većinu su činili takođe naprednjaci. Oni su posle prethodnih lokalnih izbora bili najpre u opoziciji, ali im je vlast donela GG Pokret za Smederevo, koja je pristupila ovoj stranci. U vlasti su bili i socijalisti.

SNS UBEDLjIV I U OKRUGU

NA lokalnim izborima u Smederevskoj Palanci, gde su do sada na vlasti bile demokrate, takođe su pobedili naprednjaci sa 30 od ukupno 49 mandata u Skupštini opštine. DS je druga sa 12, a SPS ima sedam mandata. U Velikoj Plani naprednjaci će imati 22 od 39 odborničkih mesta, "DSS-Dveri – SPO-Pokret Snaga Srbije" osam, SPS -JS šest, a GG "Za naš grad i naša sela" tri mandata.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!