Home Info Komiko oil tužio gradonačelnicu

Komiko oil tužio gradonačelnicu

by redakcija

Konzorcijum Komiko oil tužio je gradonačelnicu Smedereva Jasnu Avramović zbog toga što je naložila raskid ugovora o zakupu zemljišta za izgradnju rafinerije.
"Ova tužba odnosi se na jedan segment postupka koji je prethodio i zaključivanju ugovora o zakupu zemljišta i sudskom poravnanju. Sudskim poravnanjem je okončan jedan spor, a iz same tužbe za sada se ne vidi konkretan pravni osnov i interes kompanije Komiko oil", rekao je zamenik javnog pravobranioca Smederava Srbislav Bojković.

Konkursna komisija gradske uprave je 25. januara 2010. otvorila jedinu ponudu za izgradnju rafinerije nafte u industrijskoj zoni Smedereva. Ponudu je dostavila kompanija Komiko oil koja je krajem 2008. podstakla gradske vlasti Smedereva da razmišljaju o izgradnji rafinerije. 

Grad Smederevo i Komiko oil su novembra 2009. godine potpisali memorandum o razumevanju i izgradnji rafinerije u koju bi bilo investirano oko 250 miliona evra. Smederevo je ponudilo u industrijskoj zoni u zakup najpre 113, a kasnije 117 hektara građevinskog zemljišta po početnoj ceni od 250 miliona, koja je kasnije pala na 100 miliona dinara. 

Kad je odlučivano o ceni zakupa, tadašnji gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević rekao je na sednici Skupštine Grada da Batočina nudi investitorima besplatno zemljište za izgradnju rafinerije. 

Da bi olakšao lobiranje izgradnje rafinerije, za direktora Televizije Smederevo, čiji je osnivač gradska Skupština, sredinom 2010. postavljen je savetnik za medije kompanije Komiko oil Nebojša Ristić. 

U oktobru 2011. investitor je za zakup zemljišta na 99 godina sa 4,5 miliona dolara neočekivano ponudu podigao na 652 miliona dinara i jednokratnu isplatu, da bi, pred isticanje roka za uplatu, u junu 2010. kompanija najavila da će rok prekoračiti nekoliko dana. 

Sredinom 2012. istekli su i produženi rokovi za uplatu zakupa, podneta je tužba za raskid ugovora, a u februaru 2013. ugovor je raskinut. 

Konzorcijum Komiko oil osnovan je u Holandiji 2006. godine, a odbornici Skupštine Smedereva su dali saglasnost za izdavanje zemljišta u zakup toj kompaniji posle tri i po godine nadglasavanja.

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!