Home InfoHronika VIRUS ZAPADNOG NILA NASTAVLJA DA UBIJA: Pala i treća žrtva, 39 obolelih!

VIRUS ZAPADNOG NILA NASTAVLJA DA UBIJA: Pala i treća žrtva, 39 obolelih!

redakcija

Umrle osobe bile su starije od 50 godina i hronični bolesnici. Na osnovu dospelih rezultata iz 26 gradova, pored Beograda, ovaj virus prisutan je i u Požarevcu, Velikom Gradištu, Smederevu, Slankamenu, Rumi, Šapcu, Valjevu, Temerinu i Pančevu

Broj obolelih od virusa Zapadnog Nila nastavlja da raste, a do sada su već tri osobe izgubile život od ovog virusa.

Na osnovu analize podataka dostavljenih Institutu Batut 13.8.2013. godine i laboratorijskih kriterijuma (prema preporukama Evropskog centra za kontrolu bolesti) zvanično je prijavljeno 39 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila. Od ukupnog broja obolelih osoba, 32 ima ili su imali kliničku sliku meningitisa, encefalitisa ili meningoencefalitisa.

Većina obolelih osoba je sa teritorije Beograda, njih trideset, dok je devet obolelih osoba sa teritorije opština Ruma (1), Pančevo (1), Valjevo (1), Temerin (1), Šabac (1), Sremska Mitrovica (1) i Smederevo (3). Nijedna od obolelih osoba nije putovala van zemlje. Od 39 obolelih osoba, 31 je u uzrastu preko 50 godina i među njima 22 obolele osobe imaju neko hronično oboljenje.

Do sada su registrovana tri smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa infekcijom uzrokovanom virusom Zapadnog Nila, jedan sa teritorije opštine Ruma i dva sa teritorije opštine Čukarica. Umrle osobe bile su starije od 50 godina i hronični bolesnici, odnosno, pripadale su kategoriji stanovništva sa povećanim rizikom od težeg oblika bolesti.

Do sada je u 2013. godini Evropskoj uniji registrovano 17 slučajeva obolevanja u Grčkoj i jedan slučaj u Italiji, a van teritorije EU registrovano je 27 slučajeva u Ruskoj Federaciji, 18 slučajeva u Izraelu i jedan slučaj u bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca. Imajući u vidu iskustva kako okolnih zemalja, tako i naše zemlje, prvi oboleli registruju se uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj obolelih osoba registruje se tokom avgusta i septembra meseca.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je u prvoj nedelji avgusta meseca metodom slučajnog uzorka postavio klopke za uzrokovanje komaraca na 145 lokacija na široj teritoriji Beograda, u gradovima koji su obuhvaćeni projektom i u gradovima prema epidemiološkim indikacijama. Analizom ovih uzoraka (PCR R-T) detektovano je prisustvo virusa Zapadnog Nila u 42 uzorka u širem području Beograda, što sa lokalitetima od 31. jula čini ukupno 66 pozitivnih lokacija (na nekima je ponovljeno uzrokovanje i pozitivnost se održava, a ispitivani su novi lokaliteti, koji su pokazali pozitivnost u avgustu, a bili negativni u julu). Na osnovu dospelih rezultata iz 26 gradova, pored Beograda, pozitivni su i Požarevac, Veliko Gradište, Smederevo, Slankamen, Ruma, Šabac, Valjevo, Temerin i Pančevo.

(M. B. / Izvor: batut.org.rs )
Foto: Foter.com

Izvor: Telegraf

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!