Home InfoHronika „Indeks” traje duže od “suđenja veka“

„Indeks” traje duže od “suđenja veka“

by redakcija

U subotu, 17. avgusta, navršava se šest godina od kada je podneta optužnica u aferi „Indeks“, i ovo suđenje ulazi u sedmu godinu. Kroz genezu slučaja, koju je prošle nedelje objavio smederevski Viši sud na sajtu, tačno se može pratiti stanje i sve promene u srpskom pravosuđu.

U Smederevu se sudi za 120 krivičnih dela protiv 86 optuženih, a obuhvaćeno je više od 250 konkretnih radnji izvršenja. Od početka suđenja, branioci okrivljenih su više puta tražili raznorazna izuzeća – od okružnog i republičkog tužioca, do predsednika sudskog veća, pa i predsednika suda. Zbog ovoga, glavni pretres počeo je tek u septembru 2009, a do kraja te godine saslušano je samo 34 optuženih za 16 sudećih dana.

Tokom suđenja, jedan optuženi je preminuo, protiv nekih su povučene optužnice, podnete su nove, suđenja su odlagana zbog bolesti okrivljenih, zbog službenih i studijskih putovanja, vejavice, štrajka advokata… Na suđenje se odrazila i sva grotesknost reforme pravosuđa, pa taman kad se glavni pretres zahuktao, promeniše se sudijska veća i glavni pretres je morao da krene od početka! Tokom 2010, dok je reforma još „friška“, zakazano je samo 28 sudijskih dana, od kojih je osam odloženo.
Mic po mic, afera „Indeks“ je po dužini prestigla suđenje za ubistvo premijera Đinđića, koje su nazivali „suđenjem veka“. Koliko je do sada sve koštalo niko ne može da izračuna. Ukoliko neko bude osuđen, on će snositi svoje troškove, naglašava profesor beogradskog Pravnog fakulteta Milan Škulić. Međutim, svi oslobođeni tražiće odštetu od države. Što postupak duže traje, odšteta je veća.

– Odluka o troškovima biće doneta na kraju krivičnog postupka, a sud će se u svakoj presudi, rešenju o kažnjavanju ili o obustavljanju krivičnog postupka, izjasniti ko će snositi troškove i koliki će oni biti – kaže vršilac funkcije predsednika suda Slađana Bojković.

Prof. Škulić smatra da „slučaj indeks“, ipak, nije tipičan za ocenu efikasnosti pravosuđa zbog ogromnog broja optuženih:

– Tužilac je od starta počeo neoprezno, jer nije razdvojio postupak za optužene, što ga je zakomplikovalo. Što je postupak duži, on je skuplji. Osim što će koštati građane, on će najviše pogoditi one za koje se ispostavi da su nevini, i kojima je svaki dan suđenja omča.

Budući da su sudski postupci kod nas inače predugački, Ministarstvo pravde najavilo je da će doneti niz propisa koji će regulisati da svako ko lošim činjenjem ili pak nečinjenjem prouzrokuje štetu budžetu, tu štetu mora i da nadoknadi. Škulić upozorava da ova mera mora da se koristi oprezno jer izgubljeni spor nije uvek greška tužioca.

JAČA PROCESNA DISCIPLINA
U parnicama je još gora situacija po pitanju dužine postupaka nego u krivici, i broj starih predmeta je veći, kaže pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović. To povećava troškove i za državu i za stranke. Nova strategija reforme pravosuđa pojačaće procesnu odgovornost stranaka. Ako neko pokaže procesnu nedisciplinu, on u najgorem slučaju može odmah da izgubi spor. Može i da plati troškove izlaska na sud ako se on nije pojavio, pa je sve odloženo ili, ako nije na vreme uplatio veštačenje – neće ga ni biti. Takođe, efikasnije će se uručivati sudska pismena – kaže Backović.

V.Crnjanski-Spasojević

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!