Home InfoHronika Vandalizam na smederevski način

Vandalizam na smederevski način

by redakcija

Svedoci smo, poslednjih godina, da je vandalizam gotovo sve prisutniji u našem društvu. Od toga naravno nije izuzet ni naš grad. Na meti vandala je kako društvena, tako i privatna imovina.

Uništavanje telefonskih govornica, prevrtanje i paljenje kontejnera, lomljenje klupi i kanti za smeće, pa čak i kradja trafoa koji napaja strujom semafor na gradskom stadionu, su samo neke od stvari sa kojima smo se susretali. O grafitima da i ne govorimo, vrhunac je bio kada je ižvrljana restaurirana srednjovekovna crkva u Tvrdjavi. Na red su došli i kontejneri za odlaganje polovne odeće. Postavivši ih pre par meseci, svaka razumna osoba bi pomislila napravili smo civilizacijski korak napred, ali ispostavilo se – ne zadugo!

Statistički podaci se mogu izostaviti, nisu merodavni, jer ne odslikavaju pravu sliku na terenu.

Dolazimo i do pitanja, ko su počinioci, šta je uzrok ovako destruktivnog ponašanja, kako se boriti protiv toga…

Odgovor leži u odnosu pojedinca prema društvenim vrednostima.  Gotovo neizostavno je da su to osobe koje imaju neki vid emocionalnih teškoća, nezadovoljstvo statusom u društvu, želja za dokazivanjem, buntovništvo iz dosade…

Ostaje i dalje pitanje, da li se protiv toga možemo boriti strožijim kaznama, povećanjem broja policajaca, uzimajući u obzir da su okolnosti u kojima živimo odavno pregazile stare vrednosti.

Branislav Stojić

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!