Home Zanimljivosti Kako se ponašati kada vas napadne pas?

Kako se ponašati kada vas napadne pas?

by redakcija

Psi vrlo retko napadaju ljude, ali nije nemoguće da im proradi lovački instinkt i da potrče za lovinom, koju ponekad predstavljau ljudi. U slučaju da se to dogodi, zapamtite najvažniji savet – ostanite mirni.

 

Psi nisu vukovi – ne love i ne jedu ljude. Psi u današnje doba uglavnom napadaju zbog straha, nervoze ili žele da zaštite svoju teritoriju. To ne znači da se prema psima možete ponašati kako želite – nemojte da ih provocirate ili prvi napadate. 

Najbolja stvar koju možete da uradite kad posumnjate da pas namerava da vas napadne je jednostavno neprimetno proći pored njega. Čak i ako zalaje, pokušajte da ga mirno zaobiđete. 

Pse koji vas izazivaju najbolje je ignorisati. Mnogi stručnjaci takođe misle da nije pametno gledati psa ravno u oči. 

Nipošto nemojte da trčite jer to pokreće lovački instinkt psa. Čim primeti nešto drugo što mu je zanimljivo, pažnja će mu skrenuti sa vas. 

Ako vas pas zaista i napadne, najvažnije je zaštititi prste, ruke i vrat. Ugrizi za nogu ispod kolena nisu naročito opasni, ali biste od ugriza iznad kolena mogli da iskrvarite. U slučaju da vas pas ugrize, nemojte da pokušavate da se otrgnete jer ćete tako samo raširiti ranu. 

Kišobran ili bilo kakav sličan predmet vrlo je poželjan u slučajevima agresivnih pasa – ne za udaranje, već kao granica između vas i psa, i također kao nešto što će životinja napasti pre vas samih. Umesto kišobrana je dobar bilo koji predmet koji možete da postavite između sebe i psa. 

Neki stručnjaci smatraju da je zgodan trik otvoriti kišobran i staviti ga ispred psa koji će to videti kao preveliku prepreku pa vas ostaviti na miru. U svakom slučaju, ne oklevajte ostaviti svoj kišobran, ako vam to omogućava odlazak bez sukoba sa životinjom. 

Kakav god scenario da se desi, najvažniji je savet koji vam možemo dati taj da sačuvate mirnoću.

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!