Home InfoSport Valter Jut Kap okupio 300 strelaca, Aleksi bronza

Valter Jut Kap okupio 300 strelaca, Aleksi bronza

by redakcija1

Ovogodišnji međunarodni turnir vazdušnim oružjem Valter Jut Kap (Walther Youth Cup), proteklog vikenda na strelištu u Sportskoj hali u Smederevu, okupio je skoro tri stotine strelaca iz 11 zemalja: Turske, Slovačke, Mađarske, Moldavije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i naravno, Srbije.

To je apsolutni rekord u devet godina dugoj istoriji turnira. Pred sam kraj poslednjeg dana turnira, koji je trajao tri dana, od ranog jutra do kasne večeri, najveću radost domaćinu je doneo Aleksa Nikolić. On je u disciplini vazdušni pištolj osvojio bronzanu medalju.

To je prva pojedinačna medalja koju su strelci „Smedereva“ osvojili na ovom takmičenju i ujedno jedina koju su ove godine osvojili strelci iz Srbije.

Titulu pobednika Valter Jut Kupa vazdušnim pištoljem odbarnio je Mate Redeči iz Mađarske, koji je pre dve godine osvojio i glavnu nagradu turnira, vazdušni pištolj. On je u samom finišu finala nadmašio Petra Ivanova iz Bugarske, koji je i prošle godine bio drugi.

Nikolić je osvojio bronzanu medalju i u subotu na takmičenju Grand Pri Smedereva (Grand Prix Smederevo) u kategoriji strelaca do 16 godina. Bolji od Nikolića bili su Klimenti Ursu iz Moldavije i Damijan Ilijev iz Bugarske.

U disciplini standardna vazdušna puška naš miks Natalija Jovanović i Andrija Živković osvojio je četvrto mesto. U meču za bronzanu medalju pobedili su ih Anđelija Stevanović i Stefan Agović iz Streljačke družine „Dragan Jevtić Škepo“ iz Gornjeg Milanovca.

Zlato su odbranili sestra i brat Iva i Aleksa Rakonjac iz SD „Pančevo 1813“, koji su pobedili miks Elif Berfin Altun iz Streljačkog kluba „Altun Atičilik“ iz Mardina u Turskoj i Bekir Ćato iz SK „Visoko“ Bosna i Hercegovina.

Svečanom otvaranju u petak prisustvovala je i počasna konzulka Ambasade Republike Slovenije u Beogradu, Kristina Kliner, koja je pozdravila učesnike i dodelila medalje najboljim miks parovima.

Odlična organizacija i uslovi na smederevskom strelištu kao i prijatna atmosfera za takmičare iznedrili su ove godine nekoliko fantastičnih rezultata, koji će ostati zabeleženi kao rekordi takmičenja.

Jednu od dve glavne nagrade turnira, vazdušni pištolj Walther LP 500, osvojila je Sara Fabijan iz Mađarske sa apsolutno fantastična 583 kruga, čak tri više od aktuelnog evropskog juniorskog rekorda Kamil Jedržejevske iz Francuske.

Vazdušnu pušku Walther LG 400 osvojio je takođe, mađarski reprezentativac Kalman Balint sa 630,0 krugova. Prethodnog dana je pucao 631,7 krugova, dok je srpska reprezentativka Aleksandra Havran istog dana otpucala fenomenalnih 633,5 krugova, što je za samo 0,7 krugova manje od evropskog juniorskog rekorda Osijen Miler iz Francuske.

Vredan pažnje je sjajan finalni rezultat šesnaestogodišnje Turkinje Elif Berfin Altun. Pogodila je 23 unutrašnja centra i samo jedan 10.0 i pobedila sa 252.8 krugova, što je rezultat na nivou seniorskih sa najprestižnijih međunarodnih takmičenja.

Pripreme za sledeći, jubilarni deseti Valter Jut kup i Grand Pri Smedereva, 2024. godine, već su počele. Doći će do izmene u programu takmičenja kako bi se održao ovaj impozantan broj učesnika i kvalitet rezultata, a fond nagrada će biti dodatno uvećan.

FOTO: Nikola Živković

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!