Home InfoDruštvo Zašto se razlikuju broj birača i stanovnika u Smederevu?

Zašto se razlikuju broj birača i stanovnika u Smederevu?

by redakcija1

U Jedinstveni birački spisak za područje Smedereva, upisano je 94 958 birača. To se može zaključiti na osnovu obaveštenja koje je Gradska izborna komisija prosledila Republičkoj, a u vidu informacije da će isto toliko glasačkih listića biti odštampano.

Kod onih koji se sećaju da je ne tako davno, nakon rezultata popisa, konstatovan pad stanovnika svuda, pa i u Smederevu. Kako je objavio Republički zavod za statistiku procena je bila da na području Smedereva živi 97 930 stanovika. Kažemo procena, jer nisu svi ti ljudi na terenu popisani, (popisano je oko 96 000) već je deo „dodat“ na osnovu administrativnih dopuna.

Znajući da su u popisu evidentirana sva deca i maloletnici, pitanje o tome otkud onda u Smederevu skoro 95 000 birača deluje kao logično. Objašnjenje je u sledećem – birački spisak i popis stanovništva dve su različite stvari.

Najprostije rečeno – birački spisak se formira na osnovu prijavljenih adesa prebavilašta. To praktično znači da su svi oni koji su u inostranstvu, a još uvek imaju prebivalište, boravak ili prijavu u rodnom gradu, i dalje u – biračkom spisku u Smederevu.

Takođe, i svi oni koji u trenutku popisa nisu bili u Smederevu, a to ne mora nužno da se odnosi samo na one koji žive i rade u inostranstvu, nisu popisani, ali jesu u biračkom spisku.

Dakle, popis je dao uvid u približno realno stanje na terenu, dok je birački spisak mnogo šira kategorija. Otuda razlika koja će pak svakako uticati na tumačenje izbora jer će, na primer, procena izlaznosti i osvojenih glasova pre svega biti određivana na osnovu ukupno upisanih birača kojih zapravo sigurno ima znatno manje od 95 000.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!