Home Info Vajar Kuzmanović o spomeniku Mehmed-paši Sokoloviću: Most bratske ljubavi

Vajar Kuzmanović o spomeniku Mehmed-paši Sokoloviću: Most bratske ljubavi

by redakcija

Spomenik braći Sokolović – Mehmed-paši i Svetom Makariju, broji poslednje sate u prostoru gde je tokom dve godine nastajao, radionici vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu. Već u ponedeljak, braća Sokolović biće na putu za Višegrad, gde će na svečanoj ceremoniji, na Vidovdan, spomenik biti otkriven, i prvi put pokazan javnosti.

Nedelju dana pre nego što će se naći na ušću Rzava u Drinu, u Andrićgradu, "Novosti" su imale ekskluzivno pravo da zavire u umetničku radionicu Kuzmanovića, i prve upoznaju čitaoce sa delom koje će krasiti višegradsku kulturno-istorijsku celinu.

Vajar Kuzmanović na ovom projektu radi već dve godine, i ne krije ushićenost što je posao pri kraju.

– Kada mi je profesor Emir Kusturica predstavio svoju ideju za podizanje spomenika braći Sokolović, bilo mi je jasno da se radi o nesvakidašnjem projektu od velikog značaja – kaže, za "Novosti", vajar Kuzmanović.

Istorijski kontekst i značaj Sokolovića bili su veliki izazov za umetnika.

– Pripremajući se za taj zadatak, da bih mu što bolje odgovorio, na neki način sam se preselio u dramu šesnaestog veka. Na osnovu dostupne istorijske građe pokušao sam da sagledam različitost pogleda na svet koje su braća imala, i trudio sam se da dobro sagledam kontekst tog vremena – objašnjava umetnik.

Mehmed-paša Sokolović kao Bajo iz Sokolovića, pripadnik srpskog plemstva, sa 18 godina iz Mileševe odveden je u janičare, primio je islam i postao veliki vezir. Za patrijarha je postavio brata od strica Makarija Sokolovića. Zahvaljujući moći bratstva Sokolovića, sultanovim beratom iz 1557. obnovljena je Pećka patrijaršija, što je, po mnogima, obezbedilo opstanak Srba u potonjim vekovima.

Vajar kaže da je osnovna ideja spomenika bila da se predstavi susret braće:

– Akcenat je stavljen na narativ, dok stoje na sceni istorije. Braća se jedan drugome u dobrom raspoloženju obraćaju, a kroz postavljenu kompoziciju, pokretom i govorom tela, svako na svoj način govori o svome položaju, svojim težnjama i međusobnim odnosima.

Ruke Sokolovića u bratskom zagrljaju koje, okom umetnika, zapravo čine most, možda su i najbitnija simbolika ovog dela.

– Po mome mišljenju, skulptura braće Sokolovića ima ulogu da na očigledan, direktan i poetski način pokaže da bratska ljubav može da pobedi nepobedivo i pomiri nepomirljivo, isto onako kao što može da se istinskom snagom uzdigne iznad same religije i države – zaključuje Kuzmanović.

U PRIRODNOJ VELIČINI

Još dva dana ostalo je da se završi patiniranje spomenika, kaže vajar, i navodi da je transport zakazan za 25. jun. Spomenik je visok dva metra i dvadeset i pet santimetara sa postamentom. Skulpture su prikazane u prirodnoj veličini.

Od 28. juna Mehmed-paša i Sveti Makarije stajaće na ulazu u Andrićgrad. Spomenik će otkriti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a na Vidivdanskoj svečanosti besediće akademik Matija Bećković (na slici).

– Rečeno je da je obnova Pećke patrijaršije zaslugom paše Mehmeda Sokolovića i njegovog brata Makarija, patrijarha srpske crkve, "najveći i najznačajniji događaj za srpski narod u vreme turske vladavine". Tako se čini da je podizanje spomenika braći Sokolović u Andrićgradu neuporedivi podvig srpske kulture. Drugim rečima, podizanje spomenika braći Sokolović posle gotovo pet stotina godina je ujedno i spomenik duši srpskog naroda. Ostalo ću reći na Vidovdan, na pravom mestu i na pravi dan – kaže, za "Novosti", Bećković.

J.Ilić
foto: N.Živanović

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!