Home InfoKultura „Ulaz sa ženske strane”: Umetnice iz Smedereva predstavile stvaralaštvo

„Ulaz sa ženske strane”: Umetnice iz Smedereva predstavile stvaralaštvo

by redakcija1

Izložba i tribina „Ulaz sa ženske strane” održane su u Etno klubu. Učestvovale su umetnice Dijana Andrejić, Marija Narandžić i Jelena Vukajlović, a sa njima je razgovarala Una Đorđević, diplomirani istoričar umetnosti. Umetnice su govorile na razne teme, pričale o inspiraciji, kreativnom procesu, koncepciji, izradi i prodaji…

Ideja ove izložbe, bila je razbijanje stigme da postoji ženska umetnost, koja je po pravilu nežna i uslovno receno lepa. Ove tri umetnice, iz istog udruženja i iz istog grada, imaju potpuno drugačiji pristup i proces prilikom stvaranja dela, počevši od medija u kome rade, preko motiva i narativa.

Ovim ističemo uverenje našeg udruženja, da umetnost nema rod i pol, već da postoji kako bi umetnik ili umetnica izrazili svoju kreativnost i na taj način komunicirali sa publikom – rekla je Una Đorđević, organizatorka izložbe i moderator tribine.

Na izložbi je predstavljen nakit iz kolekcije „Faces” Marije Narandžić, koja je samostalnu izložbu imala u martu u Centru za kulturu.

U svakoj kolekciji sam bakar povezala na drugačiji način sa samim konceptom kolekcije. Kada je Faces” bio u pitanju, nakon susreta sa svim tim licima koja bi opisala kao ružna, strašna i siromašna duhom, osetila sam potrebu da postanem mekša, pa sam tu napravila paralelu sa bakrom. On kao takav materijal koji je potpuno mekan je baš zbog tog svojstva nesalomiv – kazala je Marija Narandžić.

Jelena Vukajlović je izložila crteže koji su u sklopu njenog master rada na Fakultetu likovnih umetnosti.

Inspiraciju aktivno tražim uvek, pogotovu što sam i dalje na studijama, ali ona dolazi najviše iz ličnog iskustva. Iz detinjstva, prošlosti, stvari koje su ostavile loš” utisak na mene, nešto što me je ili povredilo ili ostavilo trag koji ne mogu da zaboravim. Onda to istražujem kroz rad da bih više razumela svoja osećanja i šta to za mene znači – rekla je Jelena Vukajlović.

Dijana Andrejić je odabrala kolaže iz kolekcije koja je bila izložena prošle godine na izložbi u okviru programa „Art četvrt” pod okriljem “Kulturnog leta”.

 Ja godinama skupljam lepe papire, ružne papire, otpad, plakate i sama ih pripremam i igram se sa njima. Koristila sam najviše plakate iz različitih filmova, neki su prepoznatljivi, neki nisu i kombinovala ih sa svojim papirićima i stvarala moju “novu džunglu”, prirodu, koja nam svima treba – objašnjava Dijana Andrejić.

Izložba i tribina „Ulaz sa ženske strane“ izvedena je uz pomoć udruženja „Pokret Tvrđava“ u okviru projekta „Građanski talas“.

Foto: Ivan Veselinović

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!